Fibromyalgie

0
896
blog placeholder

Fibromyalgie is een nog redelijk onbekende chronische ziekte waar tot nog toe geen genezing voor is.

Fybromyalgie is een syndroom met chronisch gegeneraliseerde pijn en stijfheid van het bewegingsapparaat, wat gepaard kan gaan met andere klachten zoals moeheid, slaapstoornissen en stemmingsstoornissen.
Fibromyalgie kan uw leven ingrijpend veranderen. U wordt geconfronteerd met chronische pijn in spieren en gewrichten.
Het is een ziekte wat niet aantoonbaar is zoals via bloedonderzoek, foto’s of scans. Wel kan je doorverwezen worden naar een neuroloog. Die kan je nakijken en beslissen of het daadwerkelijk ook zo is.
Medicijnen zijn er niet voor. Wel kun je er voor kiezen om pijnstillers te nemen als verlichting. Maar dit werkt niet altijd. De beste ervaring voor het mee omgaan en het ermee leren leven is door met lotgenoten erover te praten en horen hoe zei dingen doen.

De heftigheid van de pijn varieerd heel erg voor de een en de ander. De een kan nog alles, maar is wel eerder moe dan een ander ‘gewoon’ mens. De andere zit in een rolstoel en kan bijna niks meer. Stress is uiteraard een grote factor om het erger te maken, want dit slaat op de spieren. Ook kou en vocht zijn funest.

– Het is erg moeilijk in te schatten wanneer goede en slechte dagen zijn. Dat weet je pas als je wakker wordt en opstaat. Wat mij erg helpt is ’s morgens een douche te nemen om de spieren soepeler te maken. Namate de dag vorderd is het een kwestie van naar je eigen lijf te luisteren. De hele dag pijn hebben en moe zijn is normaal, maar luister vooral goed wanneer de pijn ‘veranderd’. Probeer eens ieder uur 10 minuten rust te nemen, dat helpt al enorm. Dan doe je weer energie op voor het volgende uur.
Fybromyalgie is vooral een ziekte wat enorm frustrerend is. Je ziet er gewoon uit, doet de dingen die een ander ook doet en hebt geen zichtbare gebreken. Voor de ‘gewone’ mens een gewoon mens dus.
Maar niks is minder waar. Dat er constact pijn is, ziet niemand. Dat je constant moe bent, ziet niemand. Dat je constant tintelingen hebt in je lichaam (de ene plek erger als de andere) hebt, ziet niemand.
Dit leid vaak naar onbegrip naar anderen toe, vaak in een relatie. Dus laat je omgeving weten wat er speelt. Heb het er natuurlijk niet constant over, want dan worden ze er ook zat van, maar stel ze ervan op de hoogte zodat er rekening mee gehouden kan worden.

Het enige wat nu nog rest is het te accepteren dat je het hebt en er waarscheinlijk nooit meer vanaf komt. Dat is toch wel heb moeilijkste deel van alles vind ik zelf. Maar zorg wel dat het gebeurt, anders kom je er niet ver mee. Al s je het niet accepteerd, luister je niet naar jezelf. En als je niet naar jezelf luisterd doe je gauw te veel. En teveel doen met Fybromyalgie is geen aanrader, want dan wordt het steeds erger….

Dus denk aan jezelf en zeg ook eens nee, puur omdat je het niet kan (of beter niet kan doen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here