Dusjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan

0
1468
blog placeholder

Dusjanbe (of Dyushambe tot 1929 of Stalinabad tot 1961) is de hoofdstad van Tadzjikistan en de grootste stad van dit overwegend islamitisch land.

Hoewel er archeologische vondsten zijn gedaan die aantonen dat het gebied waar nu de stad ligt al in de vijfde eeuw voor Christus werd bewoond, was Dusjanbe tot tachtig jaar geleden niet veel meer dan een klein dorpje. In de stad wonen thans 679.500 mensen (cijfers uit 2008).

Dusjanbe is niet altijd de belangrijkste stad van het land geweest. Tot 1926 was Dusjanbe een klein dorpje met als voornamelijke attractie de open lucht markt die ieder week op maandag werd gehouden (de naam van de stad betekent maandag in de taal van Tadzjikistan). Toen de spoorlijnen in het land werden aangelegd veranderde het slapende stadje al snel in een belangrijk knooppunt voor transporten.

Dusjanbe is een schone stad met brede straten met bomen en grijze gebouwen uit het tijdperk van Stalin. Vandaag de dag is de grootste attractie nog steeds de open lucht markt waar kleurrijke Tadzjiekse goederen worden verkocht, samen lokale producten en plaatselijk voedsel. Er is in Dusjanbe haast geen straat met een eigen straatnaam, het is dus van belang om een aantal kenmerken van de stad te onthouden en de plaats war men zich ten opzichte daarvan bevindt. Iedere taxi chauffeur kent het vliegveld, het Somoni standbeeld en het gebouw van de opera en het ballet. Voor het overige komt het min of meer op het geluk aan een kundige chauffeur te treffen.

In de stad zijn duidelijk tekenen van problemen te signaleren en het is goed mogelijk om in een protest-bijeenkomst verzeild te raken. Het trauma dat werd veroorzaakt door de burgeroorlog van 1992 tot en met 1997 heeft de impressie versterkt dat de inwoners bang zijn om politieke protesten te organiseren of de confrontatie te zoeken. De sociale en economische problemen in de stad zijn echter zo groot dat deze impressie van passieve inwoners wel eens achterhaald zou kunnen zijn. De reizigers dient dus op zijn hoede te zijn.

De stad wordt bereikt via Dusjanbe Airport. Het openbaar vervoer bestaat uit mini-bussen en taxi’s.

Het weer is vochtiger dan in de andere Centraal Aziatische hoofdsteden, met relatief veel regen. Desondanks is het weer continentaal en heeft het de kenmerkende hete, droge zomers van Centraal Azië. De winters zijn niet zou koud als de noordelijker gelegen gebeiden omdat de bergen de extreem koude lucht uit Siberië blokkeren.

De internationale toegangscode om te telefoneren naar Tadzjikistan is +992, de toegangscode voor Dusjanbe is 372.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here