Diverse soorten siereenden.

0
1554
blog placeholder

Een ieder kent wel de vertrouwde visvijver, maar wat dacht u om een gezellige eendenvijver aan te schaffen. Er bestaan zoveel leuke eenden en het gezellige gekwaak en in het voorjaar de mooie kleine eendenkuikens is een lust voor oor en oog.

Mandarijneend

De mandarijneend ( zie foto hierboven) is wel één van de bekendste soort, dat van oorsprong komt uit Azié. Het is één van de meest populaire siereenden ter wereld. Dat is ook geen wonder want het mannetje ziet er in de broedperiode ook zeer mooi uit. Deze eend behoort tot de pronkeenden, omdat ze in de broedperiode met hun mooie verenkleed lopen te pronken bij de vrouwtjes. Ze slapen het liefst op een tak of op een boomstam. Mandarijneenden broeden het liefst in een nestkastje van de grond. Plaats bij het kastje een trapje,zodat de eenden hier kunnen gaan broeden op gemiddeld 10 tot 15 eieren. Na 30 a 21 dagen komen deze uit. Zodra de kuikens oud genoeg zijn springen ze vanuit hun nest naar beneden. Zorg daarom altijd voor een zachte ondergrond bij het nest. De mandarijneend is een gemakkelijke eend die gauw aan zijn verblijf gewend is. Ook qua voeding zijn ze niet veeleisend. Siereendenkorrel, gemengde granen en kippenvoer lusten ze graag. Zorg altijd voor genoeg drinkwater en een schuilplaats. In de winter hoeven ze niet binnengehouden te worden, al wordt een vorstvrij nachtverblijf wel gewenst. Het hekwerk om het verblijf heen dient minimal 120 cm hoog te zijn, want het zijn goede klimmers. Let erop bij het plaatsen van gaaswerk dat de mazen niet al te breed zijn.

Carolinaeend

De Carolinaeend (zie foto hierboven) is ook een enorm bekend en geliefd eendensoort. Er zijn 2 soorten Carolinaeenden. De ene soort is afkomstig uit Californié en het andere soort komt uit Florida. Zelfs in Cuba zijn ze al gesignaleerd. Ook het mannetje van de Carolinaeend is een zeer mooi exemplaar die ook graag mag pronken.Ze slapen het liefst op een tak of boomstam. Ook broeden ze het liefst in een nestkast van de grond af. Plaats een trappetje hierbij zodat ze makkelijk het nest kunt bezoeken en verlaten. Deze eenden broeden gemiddeld op 10 tot 15 eieren die na ongeveer 28 tot 32 dagen uitkomen. Zodra de kuikens oud genoeg zijn springen ze vanuit het nest zo naar beneden. Zorg daarom voor een zachte ondergrond. Carolinaeenden zijn zeer geschikt voor de beginnende eendenliefhebbers. Een stukje grond van 2×3 meter en een vijvertje van 1×1 meter is al voldoende om een koppeltje te houden. De eenden zijn dol op watervogelkorrels en groenten. Als het verblijf beplant wordt met enkele heesters als schuilmiddel en er een klein vortsvrij nachtverblijf bij staat dan kunnen ze in de winter gewoon buiten overwinteren. Het hekwerk dient minimaal 120 cm hoog te zijn en bij gaaswerk dienen de mazen niet te groot te zijn. U kunt ze makkelijk samenhouden met de Mandarijneend, want de kans op kruizingen is zeer klein.

Roodschoudertaling

De roodschoudertaling(zie foto hierboven) komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied. In Europa worden ze zeer veel gehouden en zijn ze zeer geliefd. Dit komt mede omdat het makkelijke vogels zijn en omdat ze makkelijk broeden. Ze slapen het liefst op een tak of boomstam. Tevens broeden ze graag in een nestkast een eindje vanaf de grond. Plaats wel een trapje zodat ze makkelijk bij de nestkast kunnen en deze ook makkelijk weer kunnen verlaten. Hun alternatieve naan (ringtaling) is ontstaan omdat ze bij het uitslaan van hun vleugels er een witte ring op de vleugels onstaat. Op 1 jarige leefdtijd zijn ze al broedsrijp en leggen tot ongeveer 12 eitjes die na 24 tot 28 dagen uitkomen. Zodra ze oud genoeg zijn verlaten ze het nest door eruit te springen. Let op dat de broedblok niet hoger dan 2,5 meter vanaf de grond staat en dat onder het nest een zachte ondergrond is. Voor de beginnende eendeliefhebber is het een ideale eendensoort, omdat ze snel tam worden en gehecht raken aan hun omgeving. Het ideale voer is watervogelkorrel en eendengraan, maar ook van drijvende eendenkorrel lusten ze pap van. Het hekwerk dient minimaal 120 cm hoog te zijn, waarvan het maaswerk niet breder mag zijn dan 4 cm bij een doorsnee van maximaal 6 a 7 cm. Het beste is om meerdere roodschoudertalingen te houden, zodat ze zelf hun partner kunnen kiezen, maar ook in een gemengde eendenvijver doen ze het prima.

Anders leuke siereenden zijn oa:
Radjah Bergeenden
Kaapse taling
Sikkeleend
Chili Smient
Marmertaling
Ijseend.

Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de 3 soorten die beschreven zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here