Diëten

0
1037
blog placeholder

Waarom blijven mensen diëten? Vanaf het moment dat de Margriet en de Libelle op de markt werden gebracht, was het afgelopen met normaal eten. Iedere week moesten de tijdschriften weer gevuld worden. Nederland ging massaal op dieet. Uitvoerig werd in deze bladen ingegaan van hoe het moest. Niet alleen op gebied van voeding, maar ook op het gebied van mode en wat er op dat moment in was.

Beide bladen brachten onderwerpen naar buiten zoals hoeveel calorieën er werden verbruikt bij een bepaalde activiteit. Iedere week stonden er ook recepten en wat er voor dieet er op dat moment actueel was, diverse clubjes werden opgericht. Waar men lid van kon worden, en werd voorgeschreven hoe je het beste kon eten. Je kreeg iedere week een dieet mee en het wegen gebeurde in groepsverband. Dit soort clubjes bestaan nog steeds alleen nu onder flitsende namen. Het nut van dit soort clubjes is, dat men elkaar motiveert om het vol te houden. Er zijn vele soorten diëten in de bladen verschenen. Een van de meest bekendste is de sherrykuur. Je zag in die tijd veel dames aan de sherry omdat dit het nieuwste van het nieuwste was en het werkte. Zelfs mensen die nooit dronken deden mee. Alcoholmisbruik was toen nog geen groot discussiepunt. Het eiwitdieet (Atkins) en het brooddieet, de ene dag alleen maar brood en de volgende dag zo gezond mogelijk eten.

Bewegen was toen nog geen algemeen goed. Tegenwoordig weet men gelukkig wel beter. Men is zich ervan bewust dat bewegen goed voor een mens is. Dat men dit steeds minder gaat doen, doordat de tijd verandert is.

Tegenwoordig heb je weer het bloedgroepdieet, wat eigenlijk een oud dieet is maar weer uit de kast is gehaald en gebracht als nieuw en vernieuwend.

Op televisie maken ze het nog gekker. Daar laten ze hele families meedoen aan programma’s en maken er een wedstrijd van. Welke familie verliest de meeste kilo’s. Zij krijgen een speciaal voedingsadvies en een personal coach en ook nog iemand die hun begeleid bij het sporten. Maar laten we eerlijk zijn, de meeste mensen hebben dit niet bij de hand. En dan is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Motivatie zorgt ervoor dat mensen afvallen en gaan bewegen, niet de bladen en de televisie. Vergeet niet, we zijn al ruim veertig jaar aan het diëten en nog steeds wordt de bevolking van Nederland dikker.

Alle diëten werken, bewegen is essentieel om meer energie te verbruiken. Dus om gewicht te verliezen moet iemand gemotiveerd zijn om dit te gaan doen en vol te houden. Deze motivatie moet uit jezelf komen. Motivatie van buitenaf is meestal tijdelijk en niet voldoende om een dieet vol te houden. De juiste redenen kan bepalend zijn of je er aan begint of niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here