Diëten zonder irritatie

0
959
blog placeholder

Tips om minder calorieën in te nemen en gewicht te verliezen zonder een voortdurend hongergevoel en geïrriteerdheid.

Eet “goede” koolhydraten. Goede koolhydraten stuwen het serotoninegehalte omhoog. Serotonine is een hormoon dat aangemaakt wordt in de hersenen en dat je goed doet voelen. Goede koolhydraten vind je in fruit, groenten en volle granen.

Verlies gewicht geleidelijk. Een plotse inperking van het aantal ingenomen calorieën zal je humeurig maken. De meeste mensen zouden er best naar streven om niet meer dan één kilo in gewicht te verliezen.

Ga voor afwisseling. Je lichaam en je hersenen hebben nood aan een gevarieerde voeding, met eiwitten, koolhydraten en vetten, om een goed chemisch evenwicht te behouden. Veel mensen die op dieet gaan gebruiken vooral minder vet. Dat is niet nodig en verstandig. Kies voeding met de juiste vetten: zalm, noten, avocado en olijf- of canola-olie.

Eet geen junkfood. Suikerhoudende voeding en drank geven een plotselinge toename in energie, gevolgd door een snelle terugval van het bloedsuikergehalte. Een laag bloedsuikergehalte veroorzaakt geïrriteerdheid, stemmingswisselingen en concentratieverlies.

Eet dikwijls. Vasten leidt ook tot een laag bloedsuikergehalte. Blijf koel en kalm door elke vier of vijf uur kleine porties te eten. Probeer geen hongergevoel te krijgen.

Eet genoeg vezels. Deze stof, die je kan vinden in planten en volle granten vertraagt de opname van suiker uit de bloedstroom en vermijden zo stemmingswisselingen. Vezelrijke voeding zorgt er ook voor dat je minder snel een hongergevoel krijgt.

Zorg voor een opname van genoeg B-vitaminen. Talrijke studies wijzen erop dat een laag gehalte aan vitamine B12 en foliumzuur (vroeger B11) in verband staat met depressie. Een goede keuze voor voldoende B-vitaminen zijn linzen, haver, broccoli, zonnenbloempitten, schaaldieren, vetarme zuivelproducten en verrijkte ontbijtgranen.

Beweeg. Zoals gezonde voeding zorgt ook genoeg beweging of sport voor een hoger gehalte van serotonine in de hersenen. Geregeld buiten komen in de zon is ook geen slecht idee, maar overdrijf daar dan weer niet in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here