Devon Rex: Een aapje in een kattenkostuum

0
1022
blog placeholder

DE DEVON REX

 

De Devon Rex is een sociale en intelligente raskat die zijn oorsprong vond in het Engelse graafschap Devonshire in 1960. Met zijn unieke gekrulde vacht en dito snorharen groeide deze nobele onbekende snel uit tot een favoriet onder de kenners.

 

UITERLIJK

 

De katten vallen niet alleen op vanwege hun vacht maar ook vanwege hun grote amandelvormige ogen en lange, pluizige oren.  Hun snorharen zijn in verhouding met hun vacht ook gekruld en ze hebben sprekende jukbeenderen. Ze zijn mager en lang en kunnen statig rond paraderen op hun lange poten. Dit alles wordt in evenwicht gehouden met hun lange staart.

 

KARAKTER

Typerend voor de Devon Rex is zijn zachtaardige en aanhankelijke karakter waardoor hij zowel met kinderen als andere katten goed overeen komt.  Ze zijn nieuwsgierig ingesteld en praten graag waardoor ze soms redelijk lang kunnen “kwetteren” ook als niemand in de buurt is. Deze katten hebben wel veel aandacht nodig en zijn daarom niet graag alleen. De Devon Rex is om die reden dan ook meer geschikt als binnenhuis kat.

 

De katten zoeken graag een hoog plaatsje op en zijn daarom in staat om hoog en ver te springen. Omdat ze zo actief zijn worden ze ook wel eens “aapjes in een kattenkostuum” genoemd. Vanwege hun nieuwsgierige karakter moeien ze zich bij alles wat u doet. Ze houden van knuffelen en hebben ook de neiging om warme plekjes op te zoeken. Dat kan gaan van een dvd-speler tot uw hals.  Sta er dan ook niet versteld van dat ze u komen wakker maken met natte kusjes.

 

VACHT

 

Opmerkelijk aan dit soort katten is het feit dat ze een speciale vacht hebben. In tegenstelling tot andere katten hebben zij namelijk een krullende of golvende vacht die ontstaan is vanwege een vachtmutatie. Een Devon Rex mag daarom ook alleen maar deze naam dragen als alle voorouders Rexen zijn. Zodra de kat gekruist zou worden met een andere kat, zal de mutatie verdwijnen.

 

Rond de halsstreek en op de buik is de vacht zelfs tot een minimum beperkt. Ondanks hun gekrulde vacht voelen ze toch heel warm en zacht aan. Maar ze hebben nog een pluspunt! Omdat een Devon Rex amper verhaart is ze geschikt voor mensen met een (lichte) kattenallergie. Uiteraard zal niet iedereen even goed reageren en is het daarom aangewezen om de katten te ‘testen’ voor men er eentje aankoopt.

 

Natuurlijk zal geen enkele cattery een kat uitlenen maar het is niet uitgesloten dat u een uurtje of twee tussen de katten mag vertoeven. Het zijn namelijk niet de haren van een kat waar men allergisch voor is maar wel een bepaald enzym ( fel D1) dat men terug vind in het speeksel van de katten. Omdat deze katten zich niet vaak hoeven te “ wassen” zal ook minder van het enzym op de kat zitten waardoor een allergische reactie niet zo snel voorkomt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here