Depressie – hoe ermee om te leren gaan

0
1242
blog placeholder

Depressiviteit – een veel voorkomende aandoening

Een gevoel van neerslachtigheid, het gevoel niets waard te zijn in deze maatschappij, alles negatief bezien en naar jezelf terugleiden om op zo’n manier bevestiging te krijgen dat de wereld beter af is zonder jou, het gevoel hebben dat niemand van je houdt en dat niemand je mist als je er niet meer bent, jezelf pijnigen om de emotionele pijn te verplaatsen, gedachten over zelfmoord, enzovoorts.
Als je een van deze dingen voelt of ervaart en al gedurende langere tijd, zou het heel goed kunnen dat je last hebt van depressiviteit. Neem in ieder geval meteen contact op met je huisarts. Een psycholoog zou uitsluitsel kunnen geven over het eventuele ziektebeeld waar je last van hebt.

Depressiviteit veelal oorzaak van zelfmoord

Helaas wordt depressiviteit nog steeds erg onderschat terwijl het een zeer gevaarlijke aandoening is die erg serieus genomen dient te worden.
De sterftecijfers liegen er niet om: volgens het CBS sterven jaarlijks zo’n 1500 mensen door zelf toegebracht letsel, waarvan 30% te kampen had met depressiviteit. Indien er niet tijdig hulp wordt ingeroepen om deze ziekte tegen te gaan, kan het weleens te laat zijn… 
Het gevaarlijke van deze ziekte is dat het over het algemeen niet aan een persoon te zien is of deze last heeft van depressiviteit. Een depressief persoon loopt er niet mee te koop dat hij depressief is. Sterker nog, deze personen zijn vaak juist erg vrolijk en aanwezig om zo het echte verdriet te kunnen verbergen voor de buitenwereld, een depressief persoon wil niet kwetsbaar zijn tegenover anderen.
In werkelijkheid kan voor een depressief persoon nergens meer voldoening of vreugde gehaald worden en dat is heel erg. Uiteindelijk kan dit resulteren in gedachten over zelfmoord.

Misschien is het moeilijk voor te stellen, maar laten we er nog even bij stil staan dat niets meer vreugde of voldoening geeft. De dingen die bij geestelijk gezonde personen vanzelfsprekend zijn om plezier van te hebben waar nauwelijks bij stil gestaan wordt (zoals bijvoorbeeld de warmte van de zon, het geluid van de zee, de geboorte van een baby, etc.), daar hebben personen met een depressie geen enkel plezier van. Zij voelen zich een eenling in deze wereld, onbelangrijk en ondergewaardeerd, waardoor deze dingen helemaal niet meer belangrijk zijn.

Ik voel met je mee, want ik weet hoe het voelt

Ik weet er helaas alles van. Jarenlang heb ik last gehad van ernstige depressies, van mijn 15e tot mijn 27e jaar. Ik had last van huilbuien, waardoor ik regelmatig uit het niets begon te huilen en teleurstellingen kon ik moeilijk verwerken.

Wat heeft mij geholpen de depressiviteit te verslaan?

Wat ik heb gedaan, klinkt heel simpel en feitelijk is dat het ook want wat je eigenlijk doet is je hersens voor de gek houden door ergens volledig achter te staan en erin te geloven. 

Ik heb op een gegeven ogenblik een knop omgedraaid na de zoveelste teleurstelling en dacht vol overtuiging ‘Waarom zou ik mij zo waardeloos moeten voelen om één persoon die mij gekwetst heeft of één bepaalde kwestie? Is dat het waard? Dat die ene persoon of kwestie jou zó laat voelen? Nee, natuurlijk niet! Die persoon pakt zijn leven weer op terwijl jij alles moet verwerken. Dat gun je die persoon toch niet?!’
En hoe vaker ik mijzelf dit in gedachten zei, hoe meer mijn verdriet en neerslachtigheid overgingen in boosheid omdat ik mij begon te beseffen dat ik mij alleen maar zo voelde door die ene gebeurtenis of die ene persoon en zo begon ik ook te beseffen hoeveel ik waard was. Bij iedere teleurstelling die daarop volgde, hield ik mezelf steeds voor ‘Ik ga niet voor dit ene dingetje of die ene persoon zó in de put zitten, dat is het niet waard!’ En steeds weer ging mijn verdriet over in boosheid en kreeg ik meer zelfvertrouwen. Zo begon ik weer de leuke dingen in het leven te waarderen en belangrijker: ik begon mezelf weer te waarderen en dat is het belangrijkste!

Sindsdien help ik mensen om mij heen die het moeilijk hebben en te kampen hebben met depressies door ze een luisterend oor te bieden en waar nodig advies te geven om met hun probleem om te kunnen gaan. Ik zorg ervoor dat deze mensen weer zelfvertrouwen krijgen en zichzelf waarderen en erkennen wie ze zijn, want iedereen is tenslotte uniek.

Erken je depressiviteit en zoek naar een oplossing

Het is belangrijk je depressiviteit te erkennen en zo spoedig mogelijk professionele hulp te zoeken. Ik hoop in ieder geval via deze weg nog meer personen die te kampen hebben met depressies te kunnen helpen een positievere kijk op zichzelf te krijgen en zichzelf te waarderen. Mijn doel is om het deze personen weer mogelijk te maken zichzelf een spiegel voor te houden en dan vervolgens met trots te zeggen: “Kijk, dit ben ik!”
Ik geloof dat er in ieder persoon een sterkere ik zit. Bij de een zit deze wat dieper verborgen dan bij de ander, maar iedereen heeft er een en het enige dat jij hoeft te doen is een manier te vinden deze sterkere ik te ’triggeren’, zodat deze uiteindelijk naar boven komt, de overhand krijgt en de kans op een depressie vanaf dat moment nihil zou kunnen worden omdat je weet hoe je ermee om moet gaan en zodoende de eerste signalen van een beginnende depressie kunt blokkeren. Bij mij hielp het te denken dat ik mij niet druk moest maken om dat ene dingetje of die ene persoon, maar misschien helpt bij jou weer totaal iets anders om zelfrespect te krijgen. Wat ik me ook vaak voorhield, was dat ik het zonde van mijn tijd en energie vond om mij druk te maken want ik schoot er niets mee op, ik had er alleen maar mezelf mee en mijn leven werd er ook niet langer op, dus waarom zou ik?

Leer beseffen dat niet JIJ het probleem bent, maar de ZIEKTE!  

Er zijn gelukkig mogelijkheden deze ziekte te bestrijden en met de juiste manier van denken mogelijk voorgoed! Als je beseft dat niet jij het probleem bent maar de ziekte, kun je in het vervolg beter anticiperen op bepaalde signalen en kun je daarop inspelen zodat depressies mogelijk voorgoed verleden tijd zijn.

Mocht je na het lezen van dit artikel behoefte hebben je hart te luchten, aarzel dan niet en stuur mij een berichtje en ik zal je proberen z.s.m. een berichtje terug te sturen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here