De zin en onzin rond kalium en natrium

0
1439
blog placeholder

Hoe werkt het?

Zowel natrium als kalium helpt in het lichaam de balans te houden tussen het vocht binnen en buiten de cellen. In het menselijk lichaam vinden we natrium vooral terug in het bloedplasma en zie dit als een soort sensoren die de juiste hoeveelheid zout in ons lichaam in de gaten houden.

Als de balans verstoort raakt, dan kan dit dus consequenties hebben voor de vochtbalans in je lichaam.

Voeding

We zijn er nadrukkelijk mee bezig, maar onze voeding is nog steeds relatief zout. 6 gram zout per dag is niet meer dan een theelepeltje en is voldoende om per dag binnen te krijgen. Toch krijgen wij gemiddeld zeker zo’n 9 tot 10 gram per dag binnen.

Dit heeft te maken met het gegeven dat we bij zelf klaargemaakt eten vaak zout toevoegen, terwijl er in onze geprepareerde voeding meer dan voldoende zout zit en we dit eigenlijk helemaal niets toe zou moeten voegen. Twijfel je over de hoeveelheid wat je per dag binnenkrijgt, volg de etiketten op de verpakkingen dan eens goed. Zo krijg je een goed beeld wat er in verpakte stoffen aan zout verwerkt is.

Natrium

Bij een teveel aan natrium in je bloed heeft dit vaak te maken met een verlies aan vocht (via zweten en via de nieren) zonder dit voldoende aan te vullen. De norm als 1,5 tot 2 liter per dag drinken moet wel gehaald worden. Het vocht haal je uit allerlei drankjes, maar beperk koffie, zwarte thee, koolzuurhoudende dranken en alcohol.

Last krijg je meestal niet direct, maar er kan naast grote dorst bijvoorbeeld ook rusteloosheid ontstaan. Mensen koppelen dit vaak niet aan een tekort aan vocht, maar heeft er wel mee te maken.

Een tekort aan natrium in het bloed wil nog wel eens gebeuren als je stevige diarree gehad hebt of dat je speciale plaspillen gebruikt. Maar ook veel te veel vocht vasthouden, denk hierbij aan gezwollen handen en voeten, wil nog wel eens tot problemen leiden. Je kunt hierdoor licht in het hoofd worden en erg vermoeid raken, zonder direct aanwijsbare reden.

Kalium

Natrium en kalium moeten in balans zijn en een te hoog gehalte aan natrium kan je doen laten afnemen door inname van kalium. Het neutraliseert een te grote hoeveelheid natrium als het ware.

Kalium is tevens goed om afvalstoffen te verwijderen uit je lichaam en kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Heel reguliere voedingsstoffen bevallen kalium, zoals:

olijven, tarwe, cacao, aardappelen, tomaten, pinda’s, bananen, sinaasappelen, karnemelk

Concluderend

Met een gezond voedingspatroon en dit altijd gecombineerd met voldoende beweging, moet het mogelijk maken om de vochtbalans in het lichaam goed te houden. Even uit balans kan meestal relatief eenvoudig opgelost worden, maar blijf alert. Een goede balans is belangrijk voor een goed functionerend lichaam. Bij aanhoudende afwijkingen is het goed de (homeopathische) huisarts te raadplegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here