Tijgers

0
1358
blog placeholder

Tijgers zijn bijzonder mooie dieren. Hoewel ze de koning van de jungle worden genoemd worden ze toch met uitsterven bedreigd. De tijgers worden niet voor niets door het WNF (Wereld Natuur Fonds) beschermd. Tijgers zijn net grote katten en lijken erg op elkaar. Dit komt omdat ze tot dezelfde familie behoren, namelijk de katachtigen waarvan de tijgers de grootste zijn. Een welpje is een jonge tijger. De tijgers komen voor in Azië. Er zijn nog zes ondersoorten over. De Siberische tijger is het grootste tijgerras en de Sumatraanse tijger is het kleinste ras. 

Zes ondersoorten:
– Siberische tijger
– Indo-Chinese tijger
– Maleise tijger
– Bengaalse tijger
– Sumatraanse tijger
– Zuid-Chinese tijger

Drie soorten zijn in de afgelopen 60 jaar al uitgestorven. Het gaat om de Kaspische tijger, de Javaanse tijger en de Balitijger. Van de Zuid-Chinese tijger wordt vermoed dat hij in het wild al is uitgestorven.

Bedreigingen
De grootste bedreiging van de tijger is de mens. Bij wet is het verboden om op tijgers te jagen maar toch gebeurd het illegaal. De tijger is enerzijds aantrekkelijk om zijn vacht en anderzijds aantrekkelijk als medicijn. Met name in China geloven de mensen in de kracht van het medicijn gemaakt uit zijn tijgerbotten, snorharen en huid.
Daarnaast wordt het leefgebied van de tijgers door toedoen van de mens steeds kleiner waardoor er een gebrek aan ruimte en voedstel ontstaat. Hierdoor sterven de tijgers of krijgen geen jongen meer of worden doodgeschoten doordat ze gaan jagen in bewoonde gebieden.  

Uiterlijk van de tijger
De tijger is zonder twijfel te herkennen aan zijn zwart gestreepte oranje-gele vacht. Dit gaat echter nog een stapje verder. Elke tijger heeft een uniek strepenpatroon te vergelijken met een vingerafdruk van de mens wat maakt dat elke tijger te identificeren is. De vacht van de tijger heeft een camouflagekleur waardoor hij zich goed kan verstoppen in zijn natuurlijke omgeving. De dikte van de vacht verraadt of de tijger in een warm of koud gedeelte van Azië woont. Zo heeft de Siberische tijger die in Siberie voorkomt een dikkere vacht dan de andere tijgerrassen omdat het hier erg kan vriezen.
 
Tijgers in Nederland
De Sumatraanse tijger is in Rotterdam te bewonderen in Diergaarde Blijdorp en in Arnhem in Burgers’ Zoo. De Bengaalse tijger kun je vinden in Dierenpark Amersfoort. Tot slot kun je op bezoek bij de Siberische tijger in Dierenpark Emmen, in het Dierenrijk in Nuenen, in het Landgoed Hoenderdaell, in Rhenen in Ouwehands Dierenpark en in Hilvarenbeek in Safaripark Beekse Bergen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here