De verschillende gezichten van Kiev

0
811
blog placeholder

Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne, is met haar 4,2 miljoen inwoners een metropool van belang, maar tegelijk ook een warme stad. Haar geschiedenis is omgeven door mythen en legendes en gaat al 1500 terug.

Kiev is een stad met ambities en een voorliefde voor contrasten: het beschikt over brede boulevards, historische architectuur en kerken met vergulde koepels die zelfs glinsteren op dagen dat de rest van de stad is verpakt in een vrijwel ondoordringbare mist. Het heeft veel bewaard van de post-Sovjet periode, er zijn schreeuwende advertentie borden en auto’s stoppen niet aan de rechterkant van de weg maar aan de kant die de bestuurder het beste uitkomt.

Net als in zovele andere steden met “nieuw geld”, is gezien worden een onderdeel van het dagelijkse gezicht van de stad – een stad waar de ambiance van het ontbijt in het restaurant van het hotel sterk wordt gekleurd door een luid gesprek aan de naastgelegen tafel. Tegelijkertijd, is Kiev een stad die moe is van de recente politieke strubbelingen: de meeste inwoners van Kiev zullen zweren dat ze nooit meer een politicus zullen geloven – om toch weer iedere avond naar het avondnieuws te kijken als was het een religie.

Niettemin, wie zich wandelend door de straten van Kiev overgeeft aan haar unieke hartslag, zal zich snel realiseren dat dit alles maar het teken van de tijd die is die op geen enkele manier de ware ziel van Kiev beschadigd heeft – de plaats waarover Mikhail Bulgakov, de legendarische en één van de meest beroemde inwoners van de stad, schreef “er is geen stad in de wereld mooier dan Kiev”. De ideale periode voor een bezoek aan Kiev is in het voorjaar, wanneer de parken letterlijk overspoeld zijn met sappig levendig groen en de kastanjes in bloei staan: de stad zelf, in al haar veelkleurige pracht – lijkt doordrongen van de energie van het leven.

Het is onmogelijk om de stad in slechts één of twee dagen te proeven en te verkennen, waardoor het leuk is om weer eens terug te keren, waarbij het goed mogelijk is het doel van de reis met bijvoorbeeld een andere wandelroute af te leggen of de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. Een ander alternatief is om eens de klokkentoren van de Sint Sofia kathedraal te beklimmen om een prachtig uitzicht te verkrijgen op de kerk en zijn statige koepels. Door de vele restauraties, uitgevoerd in verschillende tijden, is de historische vorm van de kathedraal, daterend uit de 11e eeuw, aanzienlijk veranderd.

De kathedraal van Sint Vladimir, op zijn beurt, is de moeite van een bezoek waard om haar fantastische muurschilderingen van de beroemde meesters Vasnetsov, Nesterov en Vrublev. Als men het geluk heeft daar te zijn terwijl de kerk koor zingt, maakt dat werkelijk een onvergetelijke indruk. Kiev is beroemd om dit merkwaardige monument, niet alleen gewijd aan historische persoonlijkheden, maar ook aan acteurs, stripfiguren en zelfs dieren. Het meest charmant is misschien de onderhandelende figuur van de beroemde Poolse architect Vladislav Horodetsky, vaak aangeduid als de Gaudi van Kiev, met een kopje koffie in zijn handen en de pluizige kat Pantyusha in het Golden Gate (Zoloti Varota) park. Eén van de meest ongewone voorbeelden is echter het eerbetoon aan Gogol zijn legendarische verhaal “De Neus”, opgehangen aan de muur op Andriyivsky Uzviz 34. Het verhaal gaat dat Gogol eens in een koude winter door Kiev liep en een vervelende verkoudheid opliep. Dat inspireerde hem uiteindelijk tot dit verhaal. De “Neus” valt vanuit de verte gewoon niet te missen. Het monument gewijd aan de gevierde schrijver Bulgakov is gevestigd op het huis nummer 13 van dezelfde straat. Het is precies hetzelfde huis waar hij ooit woonde, en hij zit daar – met gekruiste benen en met gevouwen armen. Khreschatyk straat, de belangrijkste slagader van de stad, kan niet onvermeld worden gelaten. Volledig gevuld met auto’s en mensen op gewone werkdagen, is het afgesloten voor het vervoer en volledig voorbehouden voor voetgangers in het weekend en op feestdagen. De Khreschatyk straat strekt zich uit van de beroemde Besarabsky markt en loopt door naar het Onafhankelijkheid plein, het centrale deel van de stad met het 52 meter hoge monument voor de Onafhankelijkheid in het midden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here