De parken van Vilnius – Litouwen

0
919
blog placeholder

Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, staat bekend als één van de groenste hoofdsteden van Oost-Europa. Naast de vele bomen waarmee vrijwel iedere straat van de stad is opgevrolijkt, kent Vilnius ook veel parken en parkjes. In de zomer worden deze veel gebruikt voor de lunch, om te studeren of om gewoon te luieren en van de zon te genieten.

Vingio park

Vingio park is een groot groen gebied met geplaveide wandelpaden die zich prima lenen voor joggen en om te wandelen. Diep in het park verscholen bevindt zich een overdekt podium dat wordt gebruikt voor concerten en festivals. In het park kunnen fietsen en rolschaatsen worden gehuurd. Er is ook een café, een kleine kinderboerderij en in de zomer is er een kleine kermis voor de kinderen. De ingang van het park bevindt zich aan de Ciurlionio straat, vlakbij de kermis en het podium, of aan de andere kant aan de Birutes straat, net over de brug.

Sereikiskiu park

In het hartje van het centrum, naast het Kathedraal plein ligt Sereikiskiu park, met een populaire kermis voor kinderen, volks-festivals en een wandelpromenade. Deze voormalige botanische tuin biedt nu een mooi uitzicht over de rivier de Vilnia en biedt verder tennisbanen, wandelpaden en bankjes om op uit te rusten. Voor de kinderen zijn er schommels en is er een kleine kermis.

De watervallen van Belmontas

Aan de rechter oever van de rivier de Vilnia, in een prachtige bocht, staat een gerestaureerde Franse molen. Daarachter splitst de rivier zich bij een oude dam van cement. De oevers van de rivier zijn met elkaar verbonden middels een houten hangbrug. De dam wordt in de volksmond vaak de waterval van Belmontas genoemd. Deze omgeving is uitermate geschikt voor een wandeling. Het park ligt een stukje uit het centrum van de stad en is het best per auto of per taxi te bereiken. Belmontas kent een paar traditionele Litouwse restaurants en is zeer geliefd bij pas gehuwden omdat hier de mooiste foto’s te maken zijn.

Puckoriu Rots park

Dit is de grootste en meest indrukwekkende rotsformatie van Litouwen. Meer dan 65 meter hoog en 260 meter breed is Puckoriu een uniek geologisch monument (de status van monument kreeg het in 1974). De velen lagen welke in de tijd zijn gevormd zijn zeer goed zichtbaar en er is sediment van de zee gevonden met overblijfselen van pre-historische dieren. Het is mogelijk om onder begeleiding van een specialist op ontdekkingstocht te gaan en zelf te zien wat zich daar duizenden jaren geleden heeft afgespeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here