De koortslip

0
1352
blog placeholder

Wat is de betekenis van een koortslip?

Een koortslip is een blaasje op de lip of liprand wat behalve pijnlijk, ook ontsierend is voor het gezicht. Het komt voort uit een infectie door het herpes simplexvirus, meestal type HSV-1 en soms HSV-2. De koortslip is zeer besmettelijk en de kans is groot dat als je het oploopt via zoenen of ander lichamelijk contact. Officieel alleen als de blaas open is, maar lichamelijk contact in deze periode (ook als je het op voelt komen) vermijden kan sowieso geen kwaad.

Het kan verder ook nog genitale herpes veroorzaken, dus lichamelijk contact vermijden is om meerdere redenen niet onbelangrijk. Over het algemeen zal de persoon in kwestie al zoveel als mogelijk lichamelijk contact vermijden. De mensen die het virus bij zich dragen, weten wat er kan gebeuren.

Herkenbaar?

In de beginfase is er nog niets te zien, maar kan je op de plaats waar de blaas komt een brandend en tintelend gevoel krijgen. Daarna krijg je een lichte zwelling en vervolgens ontstaat het bekende blaasje op de lip. Behalve een uiting op de lip kan het virus ook een vermoeid gevoel geven en voel je je mogelijk nogal lusteloos. Het gehele proces duurt in principe in ieder geval een week, maar kan ook iets langer aanhouden.

Geen koortslip!

Behandelen

  •     Een koortslip voel je opkomen en kan je bijvoorbeeld met zinkzalf te lijf gaan. Zinkzalf voorkomt dat het blaasje ontstaat.
  •     Middelen bij de drogisterij zijn veelal middelen die aangeven dat de koortslip niet meer de kop op kan steken en vinden hun oorsprong is het beschermende effect tegen zonlicht. De zalf gaat de herpes virus cellen te lijf en tasten geen gezonde cellen aan. Het is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond.
  •     De opkomende koortslip kan ook te lijf gegaan worden met betadinezalf.
  •     Eenvoudiger is het ijsblokje. Wrijf gedurende enkele dagen – een paar keer per dag – met een ijsblokje over de plaats waar de koortslip dreigt op te komen. Meestal zal de koortslip dan niet verder ontwikkelen.
  •     Pure alcohol op de opkomende blaas deppen. Herhaal dit regelmatig.
  •     Direct het gevoelige plekje – als er nog geen blaasje zit – goed schoonmaken en met tandpasta insmeren. Herhaal dit regelmatig.
  •     Bij het opkomen van de koortslip kan je wat honing smeren.

Voorkomen

Volledig voorkomen is haast niet te doen, maar als je in de omgeving bent van iemand met een uitbraak, zoals gezegd, de beste remedie … geen lichamelijk  contact.

In het geval van de allerkleinste is het nog belangrijker. Een infectie bij de baby kan grotere gevolgen hebben (zoals huidafwijkingen), dus lekker knuffelen van iemand met een uitbraak is er niet bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here