De feestdagen op en rij! Waar komen ze vandaan en wat houden ze in!

0
1050
blog placeholder

We vieren de Nederlandse feestdagen vrolijk mee, maar weten soms niet eens wat we vieren. Tijd voor een overzichtje dat ons wat meer gaat vertellen over de (bekendste!) Nederlandse feestdagen die we zoal tegenkomen in een jaar dus. Ook niet onhandig om te weten zijn de feestdagen per data en dag, dit jaar. Voor als je geen agenda bij de hand hebt!

Nieuwjaarsdag (1 januari 2009: een vrijdag)

Op Nieuwjaarsdag, de naam zegt het al, vieren we het begin van het nieuwe jaar

Geschiedenis
Dat op 1 januari het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd is niet altijd zo geweest. Lang geleden werd het nieuwe jaar gevierd in de lente, omdat dan alles weer tot leven kwam, of in het begin van januari, als de dagen begonnen te lengen. Bij het begin van het Christendom werd echter 1 januari gekozen als andere feestdag, om het heidense vieren van het nieuwe jaar te stoppen. Men ging op 1 januari de besnijdenis van Jezus vieren. Echter, ook in de toekomst bleef men het nieuwe jaar op één januari vieren.

Gebruiken
Vroeger gaven ze geld op Nieuwjaarsdag, maar dit liep nogal uit de hand. Tegenwoordig wensen we elkaar het beste voor het nieuwe jaar. Sommigen mensen sturen nieuwjaarskaarten en geven nieuwjaarsrecepties. Ook de Nieuwjaarsduik is iets van de laatste jaren. Op oudjaarsavond en nacht komen we later terug.

Drie Koningen (6 januari 2009: een woensdag)

Drie koningen wordt in Nederland niet overal even actief gevierd, maar het is een officieel Christelijke feestdag.

Geschiedenis
Men viert tijdens Drie Koningen dat de drie wijzen uit het oosten een ster aan de horizon zagen staan en deze volgden tot aan Bethlehem. De ster bracht hen naar de pasgeboren Jezus om hem te verwelkomen als koning van de Joden.

Gebruiken
In Nederland wordt Drie Koningen, nogmaals, niet altijd gevierd. Vroeger was het een ware feestdag waarop kinderen langs de deuren gingen en zongen en waarbij thuis een vrolijk feest werd gevierd. In kerken werd vaak een toneelstuk opgevoerd. Tegenwoordig krijgen de kinderen in bijvoorbeeld landen als Spanje cadeaus en gooien de nagespeelde Drie Koningen vanaf hun koets met snoep naar hen.

Valentijnsdag (14 februari 2009: een zondag)

Op valentijnsdag verrassen geliefden elkaar met cadeaus en dergelijken, om te laten zien hoe blij ze met elkaar zijn.

Geschiedenis
Er zijn verschillende verhalen over Sint-Valentijn. Ook is niet echt bekend om welke Sint-Valentijn het hier gaat. Misschien is het feest ontstaan als vervanging voor Lupercalia, dit werd op 15 februari gevierd ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus.

Gebruiken
Valentijnsdag is in Nederland steeds populairder geworden, vooral vanweg de commercie. Het begon in Amerika, waar men er achter kwam dat met ‘een feest van de liefde’ veel te verdienen viel. Inmiddels zijn ook hier de kaartjes en cadeautjes niet aan te slepen in de winkels.

Goede vrijdag (2 april 2009: een vrijdag)

Goede vrijdag is de vrijdag voor pasen. Voor sommigen gaat het hierbij vooral om de vrije dag, maar gelovigen vieren het echt. 

Geschiedenis
Op goede vrijdag wordt de kruisiging en de dood van Jezus Christus herdacht. Jezus werd aan het kruis genageld, nadat hij hiervoor was veroordeeld. Christenes herdenken de verlossing van de zonden en de overwinning op de Satan. Door zijn dood heeft hij namelijk de schuld van de zonden betaald.

Gebruiken
De verschillende soorten kerken hebben op deze dag ook verschillende gebruiken. Wel staat vaak soberheid centraal. Bij de Rooms-Katholieken wordt bijvoorbeeld op deze dag expres geen dienst gehouden. Wel kun je daar ter Communie gaan. Ook wordt er vaak gevast.

1e & 2e Paasdag (4 en 5 april 2009: een zondag en een maandag)

Pasen is een bekende Christelijke feestdag.

Geschiedenis
Met Pasen vieren we dat Jezus opstond uit de dood, op de derde dag na de kruisiging. In het verhaal gaan er vrouwen naar het graf om het lichaam van Jezus te verzorgen. Het lichaam is echter weg en engelen vertellen dat Jezus is opgestaan uit de dood. 

Gebruiken
Pasen is een echte feestdag geworden, waarop wordt ontbijt met eieren en verschillende broodjes. Vaak mogen kinderen ook eieren beschilderen of zoeken. De paashaas is er later bij gekomen, en hoort nuu ook een beetje bij pasen. Daarmee wordt ook Pasen wat commercieler.

Koninginnendag (30 april 2009: een vrijdag)

 Koninginnendag is een nationale feestdag.

Geschiedenis
op 31 augustus 1885 werd ‘Prinsessendag’ georganiseerd, de verjaardag van prinses Wilhelmina. Op haar 18e verjaardag werd ze regerend vorstin. Tot 1948 werd koninginnendag op haar veraardag gevierd. Later werd dit 30 april, de verjaardag van koningin Juliana, die Wilhelmina opvolgde. Vanaf dat moment was de koningin ook zelf betrokken bij koninginnendag. Koningin Beatrix hield dit in stand en bleef ook deze datum behouden, omdat het op haar eigen verjaardag, 31 januari, te koud was.

Gebruiken
Tegenwoordig is Koninginnendag een groot feest, met veel oranje en natuurlijk de koningin zelf, met een groot deel van haar familie. Er zijn rommelmarkten, optochten, er is muziek en voor de kinderen zijn er spelletjes. Ook is het voor veel mensen een verplichte vrije dag.

Dodenherdenkingsdag (4 mei 2009: een dinsdag)

Dodenherdenkingsdag is geen feestdag, maar een herdenkingsdag. Toch moet het genoemd worden, omdat wij tenslotte ook feestvieren op 5 mei. 4 mei is minstens zo belangrijk.

Geschiedenis
Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de tweede wereldoorlog en daarna, tijdens oorlogen. Tot 1961 had de herdenking slechts betrekking op de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Gebruiken
Om 20.00 uur is iedereen een minuut stil. Op de Dam worden kransen gelegd en worden toespraken gehouden, onder andere door de Koningin. Ook op andere plaatsen worden soortgelijke dingen gedaan.

Bevrijdingsdag (5 mei 2009: een woensdag)

Op bevrijdingsdag vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis
Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. In Nederland wordt 5 mei aangehouden omdat toen het Duitse leger capituleerde. Sommige landen hebben een andere datum daarvoor.

Gebruiken
Door het gehele land worden activiteiten georganiseerd en wordt feest gevierd. De Nationale Viering vindt plaats in Amsterdam en de twaalf hoofdsteden van provincies. Overal zijn bevrijdingsfestivals.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here