De do’s en dont’s van internetshoppen

0
1020
blog placeholder

Waarom wel?

Internet shoppen kan gemakkelijk thuis. Je hoeft er de deur niet voor uit en kunt toch leuke inkopen doen. Tegenwoordig kun je bijna alles via internet kopen, van kleding tot een nieuwe bank, van koelkasten tot aan de dagelijkse boodschappen, alles is verkrijgbaar met één klik op de knop. Ook gemakkelijk voor de minder valide mensen, want dan is winkelen niet altijd een feest.

Tijdens internetshoppen heb je geen last van drukke winkels en parkeerproblemen. We kennen het allemaal; de gigantische rijen voor de kassa en winkels als H&M waar je over de koppen kunt lopen. Bij winkelen via internet hoef je nergens op te wachten en ben jij altijd als eerste aan de beurt. Ook zijn torenhoge rekeningen bij de parkeermeter verleden tijd, want wat ze tegenwoordig niet voor twee uurtjes parkeren vragen!

Kunnen shoppen wanneer jij wilt is ook zeker een voordeel. Vraag jij je wel eens af waar mensen de tijd vandaan halen om te winkelen? Overdag heb je werk of kinderen om je mee bezig te houden, op koopavonden ben je uitgeput en zaterdags is het zo druk in de stad dat je niet eens meer wílt winkelem. Nou, daar is internetshoppen dus perfect voor. Niks sluitingstijd en niks verkoudheid, die je tegen houdt. Op elk moment van de dag kun je internetshoppen en zelfs ’s nacht zijn deze winkels open. Nadat de kinderen op bed zijn, of het werk erop zit, kun jij nog lekker even shoppen in je gemakkelijke broek en met een drankje erbij.

Ja, het is weer bijna zover. Tijd voor het inslaan van kerstcadeaus en sinterklaaspakjes. Maar rond de feestdagen is het altijd een ware ramp om door de stad te komen. Drukke speelgoedwinkels, Rijen tot aan halverwege de winkel bij de Blokker en alles moet worden ingepakt. Reuze handig natuurlijk, om dat lekker vanuit huis te doen, wanneer de kleintjes er niet zijn.

Via internet kun je ook beter op je geld letten. Ben je aan het shoppen, dan tel je niet alle bedragen bij elkaar op, wanneer je ze uitgeeft. Je haalt gewoon de pas er doorheen en hoeft niet eens te kijken als je dat niet wilt. Maar als je op internet aan het winkelen bent, dan heb je geen keus, dan naar het bedrag te kijken voor je betaald.

Waarom niet?

Maar helaas, er zitten ook nadelen aan internetshoppen. Want juist doordat het zo gemakkelijk gaat, koop je vaak veel te veel. Je hoeft er immers de deur niet voor uit en kunt dus op elk moment van de dag aan het shoppen slaan. Als je hier niet zo’n goede dicipline in hebt, zit je dus zomaar op je max. Je kunt je zelf streng toespreken om niet de stad in te gaan, maar wanneer de drempel slechts een druk op de muis is, is dit een stuk minder simpel.

Een ander nadeel is dat je niet altijd het juiste opgestuurd krijgt. Maar al te vaak komt een kledingstuk in de verkeerde maat binnen, of ontvang je een foeilelijk, monsterlijk broekpak, in plaats van dat schitterende must have jurkje, die je eigenlijk morgen aan wou.

En daarnaast komen dingen ook vaak te laat. Vooral in drukke tijden, wanneer iedereen op hetzelfde idee is gekomen om de kerstcadeaus, of een galajurk via internet te bestellen, omdat het zo lekker gemakkelijk is, loopt alles vast. Winkels kunnen de drukte niet meer aan en sturen het ene na het andere artikel te laat op. Gevolg: de kerst is al voorbij en jij zit met een kilo aan extra lego, waar je soms alleen een tegoedbon voor terug krijgt.

En vergeet tot slot de gevaren niet. Internetbankieren en Ideal ogen 100% safe, maar zijn dat niet altijd. (Zoek maar eens op internetbankieren en fraude in de zoemachines) Betalen via internet brengt altijd een risico met zich mee en al helemaal rond de feestdagen. Fraudeurs proberen hun slag te slaan op momenten dat er veel geld wordt gespendeerd. Koop dus niet zomaar overal en denk erom dat je computer goed beveiligd is.

En nu ben ik benieuwd voor wie internet de ideale winkel-manier is en wie het bij ouderwets kerstshoppen houdt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here