De afvoer ontstoppen

0
1030
blog placeholder

 

Een afvoer kan verstopt raken doordat vuil zich ophoopt in de sifon. Een sifon houdt de stank van het riool tegen. Een verstopping kan bijv. worden veroorzaakt door frituurvet, zeepresten, etensresten en haren. Een zeefje kan een verstopping voorkomen maar als de afvoer toch verstopt is dan kan deze op de in dit artikel beschreven manier worden ontstopt.

 

Ontstoppen met de ploemper

 

Een ploemper is een zuignap op een stok en verkrijgbaar bij o.a. doe-het-zelf zaken. Met de ploemper kan op een simpele maar soms doeltreffende manier de afvoer worden ontstopt.

 

Benodigdheden:

–         emmer

–         ontstopper

–         tape

–         veerontstopper

–         waterpomptang

 

Werkwijze

 

–         Plak het overloopgat van de verstopte was of spoelbak dicht met een stuk tape.

–         Laat wat water in de wasbak lopen.

–         Zet de zuignap van de ontstopper over het afvoerputje en maak pompende bewegingen. Trek de zuignap niet los.

–         Als de verstopping niet is verholpen moet de sifon met de hand worden schoon gemaakt.

 

Het schoon maken van de sifon

 

Het schoon maken van de sifon moet met de handen worden gedaan. Het is verstandig om bij deze klus rubberen handschoenen aan te doen. Zet ook een raam open want er komt een vieze rioollucht vrij.

–         Om beschadigingen door de waterpomptang te voorkomen kan er een stuk tape om de sifonbeker worden geplakt.

–         Zet een emmer onder de sifon en draai de sifon los met een waterpomptang. Maak de sifon schoon boven een emmer. Maak daarna de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje schoon.

–         Draai de sifon weer vast met de hand en doe dit niet te strak. Controleer nog even of het ergens lekt.

 

Een zwanenhals kan worden schoongemaakt door de twee moeren met een waterpomptang los te draaien. Laat de zwanenhals leeg lopen in de emmer en maak hem schoon. Schroef de zwanenhals met de hand vast. Controleer na afloop op lekkage.

 

Een zwanenhals of een plastic buizensifon kan ook worden ontstopt met een ontstoppingsveer. Dit is een speciaal, lang ijzerdraad die door de afvoerbuis gehaald kan worden en vastzittend vuil los kan maken. Als de verstopping nog niet is verholpen dan kan de verstopping verder in de leiding zitten.

 

De afvoerleiding schoonmaken

 

De verstopping zit verder in de leiding en daarom moet de afvoerpijp worden ontstopt. Maak de sifon of zwanenhals weer los. Ga met de ontstoppingsveer door de afvoerleiding om de leiding weer vrij te maken. Ga zo ver mogelijk in de afvoerpijp en haal de veer er weer uit. Draai de sifon of zwanenhals weer vast en controleer of het water weg kan lopen. Controleer tevens de sifon of zwanenhals op lekkage.

 

Het is beter om een verstopte afvoer te ontstoppen zonder chemische middelen te gebruiken. Chemische middelen zijn giftig, slecht voor het milieu en tasten de afvoerleidingen en het roestvrijstaal aan.

 

Andere middelen die kunnen helpen zijn:

–         Los een handje soda op in 3 liter kokend water en giet dat in het afvoerputje.

–         Neem wat soda en azijn en doe dit in het afvoerputje. Sluit het af en spoel na een paar minuten de afvoer door.

 

Het is verstandig om een loodgieter in te schakelen als al uw pogingen om de afvoer te ontstoppen niet tot een oplossing hebben geleid.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here