De AEX daalt, Aandelen: kopen of verkopen?

0
1274
blog placeholder

De AEX daalt, Aandelen: kopen of verkopen?

De aandelenbeurzen krijgen klap na klap te verwerken. Na de financiele krisis van 2008 is het nu weer zo dat de Amerikaanse overheden een zootje maken van hun begroting. Met als gevolg: De hele wereld gooit in een klap de aandelen weer opzij, en aandelen beurzen zakken in elkaar. De grote vraag is natuurlijk: Wat is wijsheid. Gaan we nu de donkere jaren zien, of komt de markt weer op en kunnen we over een paar jaar genieten van leuke winsten op beleggingen?

De oorzaken van de potentiele crisis

Op het moment staan de aandelenbeurzen wereldwijd onder druk. De hoofdreden hiervoor komt vanuit de verenigde staten. Daar was er grote discussie over de begroting, en manieren om de tekorten op te lossen. Midden Juli werd duidelijk: De VS waren niet langer in staat op langere termijn aan hun betalingen te voldoen. In het kort: Als de VS niet tot een overeenstemming kon komen voor de tweede week augustus overde begroting en onder welke voorwaarden de schuldenpost van de VS verder op mocht lopen, moest de overheid stoppen met geld uitgeven. Dat zou betekenen: Geen ambtenaren meer betalen, overheidsgebouwen dicht gooien. Stoppen met uitkeringen etc. Dit is natuurlijk een enorme slag voor de economie, en de VS had daarmee effectief failliet gegaan. Gelukkig is door ingrijpen van President Obama deze crisis op het laatste moment voorkomen.

Een tweede crisis is op dit moment dat financiele adviesbureaus de financiele betrouwbaarheid van de VS een stukje hebben terug gedraaid. Let wel: Het gaat om een klein stapje. Van AAA naar AA status. Hoewel dit onbelangrijk lijkt, is het een serieus teken aan de wand. De Amerikaanse Dollar is hoofd betaalmiddel in de wereld. Als de betrouwbaarheid van de economie en overheid die deze munt dragen vermindert, vermindert ook de betrouwbaarheid van de munt zelf. En daarmee wordt de wereldeconomie als geheel onzeker.

Onzekerheid en aandelen handel

Wat zijn aandelen

Onzekerheid. Waarom is dit zo belangrijk voor de beurzen? Om te beginnen, laten we eerst gaan kijken naar wat aandelen in het kort zijn. Aandelen zijn als het ware hele kleine deeltjes van een bedrijf. Elk aandeel (Of participatie) vertegenwoordigt een deel klein stukje van een bedrijf. Een bedrijf geeft deze aandelen uit als alternatief van een lening. Elk jaar geeft elk aandeel rechten op een deel van de winst (divident). Langere termijn beleggers kopen deze aandelen vanwege de winstdeling en eventueel de waardetoename van de aandelen. De grootte van de winstdeling wordt bepaald door de daadwerkelijk gemaakte winst van het bedrijf. Naarmate een bedrijf beter draait, stijgt de aantrekkelijkheid van de aandelen: De zekerheid op divident en de hoogte van eventueel divident nemen toe als het bedrijf beter draait. Dit laat de prijzen van aandelen stijgen.

Onzekerheid in de wereldhandel

Als de onzekerheid in de wereldhandel toeneemt, is de kans aanwezig dat grote bedrijven minder goed gaan presteren in de jaren erna. Daarom zijn er beleggers die de aandelen verkopen. Immers, slechtere prestaties betekent minder divident. Daardoor worden er meer aandelen aangeboden. Echter, omdat de verwachtingen minder goed zijn, zijn er minder mensen die aandelen willen kopen: De prijs daalt iets. Als er maar genoeg mensen zijn die denken dat de economie, en daarmee individuele bedrijven minder goed gaan draaien, dan komt er een ware vloedgolf van verkoopopdrachten: De prijzen van aandelen gaan wereldwijd omlaag. Dit leidt ertoe dat nog meer mensen denken dat de wereldeconomie onderuit gaat. En dus worden er nog meer verkoopopdrachten gegeven. Zonder kopers leidt dit snel tot een compleet in elkaar zakken van de waarde van aandelen. Dit laatste hebben we de laatste weken weer zien gebeuren: Twee slechte berichten over de VS< en onze makrten zakken in elkaar.

Wat te doen

Belangrijk om te herinneren is: De bedrijven waar aandelen van gekocht worden, zijn fysieke bedrijven. Er zijn mensen, gebouwen. Inkoop, verkoop. Winst en omzet. Dus grote daleningen van de koersen van de aandelen in zeer korte tijd, zijn meestal niet gerelateerd aan de echte waarde van het bedrijf. Dus als je vertrouwen hebt in het bedrijf, bv omdat ze belangijke zaken doen, welke onder veel omstandigheden nodig zijn, zijn dalende koersen ideaal. Je koopt op het moment dat je denkt: Dit is een leuk bedrag, ik denk dat het bedrijf dit waard is. Vergeet nooit: Zolang het bedrijf overleeft, zal de waarde terug keren, en kan je -denkende aan langer termijn winsten- nu relatief voordelig een participatie in een bedrijf kopen. De enige reden om te verkopen is om in een later stadium goedkoper meer aandelen in te kunnen kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here