De aanschaf van een paard of pony

0
1112
blog placeholder

Om tot de aanschaf van een paard of pony over te gaan is het in de eerste plaats belangrijk dat

het dier past bij de eigenaar. Verder is de leeftijd, het geslacht, ras, stokmaat, het besteedbare bedrag en het doel waarvoor het dier gebruikt gaat worden van belang.

 

De keuze van het ras

 

Paardenrassen zijn te verdelen in drie hoofdgroepen:

Volbloed – Dit zijn het Arabische Volbloed en de Engelse Volbloed of een kruising hiertussen. De Arabier staat bekend om zijn schoonheid, temperament, lange levensduur, vruchtbaarheid, adel, prestatie, snelheid, intelligentie, gezondheid een mensvriendelijk karakter en ze zijn geschikt als rijpaard. (Ze zijn meestal licht gebouwd en hebben een dunne huid waardoor ze meer verzorging nodig hebben in het winterseizoen) De Engelse Volbloed staat bekend om zijn uithoudingsvermogen, snelheid en hij is sterk.

 

Warmbloed – Deze rassen worden ook wel halfbloedrassen genoemd. Ze zijn gekruist met Arabisch of Engels Volbloed. Ze zijn er in verschillende hoogten (tot 1.80m) en modellen met zeer gevarieerde kleuren tot bont en met verschillende aftekeningen. Hun beharing is van zeer dun en zijdeachtig tot zwaar en lang. Hun gangen zijn van vlak tot verheven, er is een groot verschil in gewicht en ze zijn er van nerveus tot rustig. Ze worden gebruikt voor de ruitersport. Warmbloedrassen zijn lichter en sierlijker dan koudbloedrassen.

 

Koudbloedrassen – Ze zijn meestal grover gebouwd, zwaarder en rustiger. Ze worden gebruikt als trekpaarden. Ze hebben een vriendelijk karakter en zijn makkelijk in de omgang.

 

Wanneer duidelijk is waar het dier voor gebruikt gaat worden is het volgende punt de keuze tussen pony en paard. Paarden die kleiner zijn dan 1.43m worden pony’s genoemd. Maar pony’s onderscheiden zich niet alleen in hoogte van paarden, ze bezitten de volgende algemene kenmerken:

–         Ze zijn van nature mak

–         intelligent

–         Ze zijn zeker op ongelijk of moeilijk terrein

–         Ze hebben temperament

–         Uithoudingsvermogen

–         Ze kunnen goed tegen weersinvloeden

–         Ze zijn sober. Dat betekent dat ze met goedkoop en weinig voeder toch in goede conditie blijven.

 

Een populaire pony is de shetlander. Het zijn geen echte rijpony’s maar ze zijn heel geschikt voor kinderen. Ze kunnen dan ook spelenderwijs vertrouwd raken met deze dieren. Het is ook heel goed mogelijk om ze te houden als hobbydieren. Een kleine wei is al voldoende. Ze zijn goedkoop in onderhoud en stellen weinig eisen aan de verzorging. In de winter kunnen ze buiten blijven. Bij sneeuw en strenge vorst hebben ze wat extra hooi nodig. Verder kenmerken ze zich door temperament, kracht, zijn ze vast ter been op ongelijk terrein, vrij van erfelijke ziekten en kunnen ze een hoge leeftijd bereiken.

 

Het geslacht

 

De keuze voor het geslacht ruin of merrie hangt af van de persoonlijke voorkeur. Een ruin die onbruikbaar is als rijpaard kan nergens meer voor dienen terwijl men met een merrie nog kan fokken. Sommige mensen vinden dat merries gehoorzamer zijn maar er zijn ook mensen die het gedrag van merries tijdens hun hengstigheid onbetrouwbaar vinden.

 

De schofthoogte

 

Wanneer de pony of paard voor een kind wordt aangeschaft is het verstandig om het dier niet te klein te kopen zodat niet na enkele jaren weer een ander dier gekocht moet worden.

Een indicatie van de maten:

Een pony van 1.25m kan kinderen tot 12 jaar dragen een pony van 1.25m tot 1.45m draagt een kind tot 16 jaar. Bij volwassenen hangt de stokmaat af van het gewicht. Een stokmaat vanaf 1.56m voor vrouwen die niet al te zwaar zijn en voor mannen vanaf 1.62m. Bij het meten van de schofthoogte wordt uitgegaan van het hoogste punt van de schoft tot op de grond. Voor een nauwkeurige meting moet het dier op een vlakke bodem staan met beide voor en achterbenen naast elkaar en het hoofd laag, het achterhoofd op één lijn met de schoft. De maatstok wordt langs de schouder naast het voorbeen geplaatst en zo kan de hoogte afgelezen worden.

 

De leeftijd

 

Vanaf het vijfde tot het tiende jaar is de pony of het paard in de kracht van zijn leven. Voor mensen met weinig ervaring is een wat ouder paard/pony het meest geschikt. Deze zijn wat beter afgericht en rustiger.

 

Kopen

 

Mensen met weinig ervaring kunnen iemand meenemen die beoordeeld of het paard geschikt is en of er geen gebreken aanwezig zijn of worden verwacht. De bouw is ook belangrijk. De lengte en breedte van de lichaamsdelen moeten in verhouding zijn met elkaar. Aan het hoofd is te zien of een paard/pony temperament heeft en begripsvermogen. De ogen moeten groot en helder zijn en goed in het hoofd staan. Bij zo’n belangrijke aankoop is het goed om de dierenarts het dier te laten keuren. Hij kan beoordelen of het dier gezond is en (verborgen) gebreken constateren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here