Consuminderen, wat is het en hoe doe je dat?

0
799
blog placeholder

Consuminderen. Wat wordt daarmee bedoeld? ’t Is eigenlijk heel simpel. Minderen met dingen waar je als consument mee te maken hebt. Het doel daarvan is vaak wat zuiniger omgaan met je geld of het milieu. En zeker in de tegenwoorde ‘crisistijd’ kan dat vaak helemaal geen kwaad. Vaak is het ook heel eenvoudig uit te voeren. Je hebt er geen aparte dingen voor nodig, hoeft vooraf geen investering te doen… Kortom, het kan je alleen maar wat opleveren. Dus lees dit artikel en begin vandaag nog! Er zit vast wel een tip voor je bij.

Je boodschappen. Koop alleen wat je echt nodig hebt en zoveel mogelijk in de aanbieding. Koop geen aanbiedingsproducten die je eigenlijk toch nooit gebruikt. Ga ook nooit met een lege maag winkelen, de verleiding om dan teveel voedsel of snacks te kopen is ongemerkt veel groter.

Neem zoveel mogelijk de fiets. Kleine autoritjes zijn vaak duurder dan je denkt en bovendien is de fiets beter voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Overweeg of carpoolen iets voor je is. Ken je niemand die daarvoor in aanmerking komt? Even rondsurfen op het www en je vindt vast wel iemand die ook van A naar B moet.

Heb je een abonnement op een dagblad en kom je eigenlijk lang niet altijd aan de krant toe? Kijk dan of de desbetreffende krant ook een weekend- of zaterdagabonnement heeft.

Leg je verzekeringen eens kritisch onder de loupe. Ben je  nergens dubbel voor verzekerd? Kun je via je werkgever een collectiviteitskorting krijgen? Zijn alle verzekeringen nodig? Er zijn genoeg mensen die een ooit eens een tuinverzekering afgesloten hebben en al jaren in een appartement zonder tuin wonen om maar eens een voorbeeld te noemen.

Ga je naar een dure kapsalon? Kijk dan eens of er ergens een thuiskapster te vinden is. De kwaliteit is over het algemeen net zo goed, maar de prijs ligt een stuk lager.

Heb je spullen die je weinig tot niet meer gebruikt? Misschien kan je er iemand anders blij mee maken. Bied ze te koop aan op een website. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Heb je iets nodig? Bekijk dan eerst eens of het nodig is om dit nieuw aan te schaffen. Wellicht is er ook genoeg aanbod in tweedehands exemplaren.

Organiseer een ruilparty. Nodig je vrienden en buren uit en laat ze allemaal een aantal dingen meenemen die ze wel willen ruilen. Zo raak jij eindelijk die knalblauwe bloempot kwijt die helemaal niet in je interieur past, maar krijg je wel gratis die fohn die je ’s morgens heel wat tijd bespaart.

Gooi geen restjes eten weg. Als je per ongeluk teveel gekookt hebt, kan je dit in de koelkast of vriezer prima bewaren. Snuffel je kookboeken eens door op zoek naar nieuwe ideeën. Van gekookte aardappels kan je bijvoorbeeld heerlijke salades maken. Van gekookte wortels maak je een gezonde shake, rijst kan je gekookt invriezen en later weer ontdooien en zo zijn er voor vrijwel alle gerechten wel recepten te vinden.

Je ziet het, kleine ingrepen kunnen een groot resultaat geven. Begin ergens en je zal merken dat je de smaak snel te pakken krijgt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here