Conflicten in het gezin; hoe los je dat op?

0
905
blog placeholder

Een klap het achterwerk of een draai om de oren zijn eigenlijk geen opvoedingsmethodes. Zelfs als het kind de ouder tot het uiterste getergd heeft, is het niet de oplossing. Hoewel zal moeten stoppen met het ongewenste gedrag, laat slaqan alleen maar zien dat de sterkere en grotere heeft de macht en kennelijk ook het recht. Maar geweld kan niet de oplossing zijn. Het vertrouwen tussen ouders en kind kan daarmee snel verstoord worden. Want wie een kind slaat, verliest zijn waardigheid en dat bevordert agressie en frustratie. Kinderen hebben het recht opeen geweldloze opvoeding.

Rustig blijven

In het dagelijks leven zijn er altijd wel conflicten in een gezin. Elk kind heeft zijn eigen behoeften en belangen en vindt die vaak belangrijker dan die van de ander. Houden kinderen zich niet aan de afgesproken regels of vechten ze met broer of zus om hun zin te krijgen dan is het aan de ouders om zich tot het uiterste in te spannen om te zorgen voor een vreedzame oplossing. Bijvoorbeeld met beide kinderen te praten en daarna tot een compromis te komen. Soms helpt het ook om een woedend kind even mee naar buiten of boven te nemen om de emoties wat te laten afkoelen, voordat de situatie wordt geanalyseerd of besproken. Het is belangrijk om positief gedrag te stimuleren en op die manier een gezond zelfvertrouwen te kunnen ontwikkelen. Omdat ouders de beste rolmodellen voor het kind zijn, is het belangrijk om vooral rustig te blijven. Voor hele jinge kinderen is het moeilijk om de situatie uit te leggen en dan helpt afleiding meer. Bijvoorbeeld een stuk speelgoed, die hun belangstelling ineens heeft. Uitleg over iets wat niet mag helpt dan nog niet.

Sterke ouders

Omdat ook ouders ook mensen zijn die fouten maken, kunnen ze fouten maken. Stel je slaat in je boosheid wel je kind of je schreeuwt tegen de kinderen en neemt ze hun speelgoed af waar ze ruzie over maakten. Om het vertrouwen van je kinderen niet te beschamen is het goed om je excuses te maken naar je kinderen. Zodat ze leren dat vader of moeder ook fouten maakt en om te leren dat je je excuses aanbiedt aan de ander. In een volgend conflict kun je er dan beter het hoofd bieden en weet je dat je rustig moet blijven om het tot een positief einde te brengen. Dat geeft ook voor ouders een goed gevoel, dat je in staat bent een conlflict zonder geweld te beëindigen en ook voor het goede gevoel van eigenwaarde van het kind is het goed te weten dat vader en moeder er altijd rustig mee om weten te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here