Citroën C1; de zuinige stadsauto

0
645
citroen c1

De Citroën C1 is een populaire stadsauto waar veel occasions van te vinden zijn. woon je in een drukke stad met vaak alleen maar krappe parkeerplekken, dan is dat met deze auto geen enkel probleem. daarnaast is hij ook ideaal om de kinderen mee naar school of sport te brengen, naar het werk te reizen, je sportspullen in te doen of de weekboodschappen te gaan halen. Doordat deze auto’s voornamelijk binnen de stad worden gebruikt, hebben ze vaak weinig kilometers op de teller. Voor jou een voordeel dus, want dit betekent dat ze nog lang meegaan.

Waar moet je op letten bij de Citroën C1?

Ga je op zoek naar een occasion, dan is het goed om overal op te letten. Uiteraard is het belangrijk de onderhoudsgeschiedenis op te vragen en een goede testrit te maken. Bij de Citroën C1 kunnen onderstaande problemen naar voren komen, al is het bij een occasion misschien al wel verholpen:

  • De waterpomp is vrij zwak en daardoor snel aan vervanging toe
  • Koppeling slijt snel, zeker bij de oudere modellen
  • Bij de voorportieren kan waterlekkage voorkomen
  • De contactsleutel kan niet worden herkend en dit wordt niet aangegeven op het dashboard, vaak komt dit door doorgesleten bedrading

Andere punten om rekening mee te houden is onder andere dat de vering stevig is en de wielbasis kort, ook kun je de driecilinder redelijk goed horen. De binnenkant van de auto is net zo compact als de buitenkant, maar dat weet je op het moment dat je op zoek gaat naar een C1.

De voordelen van de auto

Het grote voordeel van deze auto is het verbruik; hij is namelijk heel erg zuinig. Het ligt natuurlijk aan je rijgedrag, maar een verbruik van 1 op 15 of 1 op 18 is vrij realistisch. Neem daarbij dat de auto betrouwbaar is en dat je weinig geld kwijt bent aan het onderhoud, en je hebt een redelijk goedkope auto. de aanschafprijs is daarentegen vaak wel redelijk hoog voor een occasion, dit komt met name omdat de auto nog steeds erg populair is.

Daarnaast is hij natuurlijk ideaal als tweede auto, of juist een eerste auto voor een beginner. Je kan er prima mee naar het werk rijden, de kinderen afzetten op school en bij hun verschillende naschoolse bezigheden, en ook het doen van de boodschappen is geen enkel probleem. het is alleen niet aan te raden om heel lang met de auto te reizen, daar is hij simpelweg te klein voor. Naar de andere kant van Nederland rijden moet geen probleem zijn, maar wil je op vakantie gaan, zou ik toch voor een andere mogelijkheid gaan als je die keuze hebt.