Blozen

0
898
blog placeholder

Wat is blozen?

10% van de mensen tussen 15 en 60 jaar heeft last van blozen. Bij blozen word je rood in gezicht en soms in je hals en nek. Dit komt door het verwijden van bloedvaatjes. Er wordt dat te veel bloed naar je wangen gebracht. Veel mensen hebben er af en toe wel eens last van. Als de aandacht op ze gericht wordt, tijdens een spreekbeurt of het geven van een opmerking die als ‘niet zo slim’ wordt gezien bijvoorbeeld. Maar ook als je uit de kou komt, van alcohol, of bij boosheid kun je gaan blozen. Anderen voelen hun gezicht warm worden bij het minste geringste. In dat geval kan het blozen zorgen voor stress in sociale omstandigheden, of zelfs voor een sociale fobie.

Wat te doen?

Huisarts
Blozen is onschuldig, maar als je er veel last van hebt kan het erg vervelend zijn. Je kunt dan naar de huisarts gaan. Ook is het verstandig een huisarts te bezoeken als er andere klachten bijkomen. Er zijn namelijk ziektes waarbij blozen één van de symptomen is.

Eten
Als er verder niks aan de hand is naast het blozen, is het van belang bepaalde voedingsmiddelen eens te vermijden. Mogelijk heeft dit effect op het blozen. Denk hierbij vooral aan gekruid voedsel en alcohol. Natuurlijk kun je ook bepaalde situaties proberen te vermijden, maar dat legt je weer beperkingen op.

Medicijnen
Bepaalde geneesmiddelen kunnen het blozen verergeren. Wanneer je dus medicijnen slikt, zoek dan eens uit of dat in jouw situatie het geval kan zijn. Ook zijn er eventueel medicijnen die het blozen kunnen verminderen, maar slik dezen nooit zonder overleg met de dokter. Ook is het belangrijk om de medicijnen alleen te slikken als je er echt heel veel last van hebt. Anders kun je namelijk last krijgen van bijwerkingen.

Psycholoog
Bij een psycholoog kun je leren om minder onzeker te zijn over bepaalde situaties. Ook kan de psycholoog werken aan het verminderen van je stress, als dat de oorzaak is van het blozen. En heb je veel last van blozen bij bijvoorbeeld spreken in het openbaar of het maken van toetsen? Bereid je dan in ieder geval goed voor en weet dat je alles kent. Ook faalangsttraining kan soms helpen, wanneer blozen voortkomt uit faalangst.

Operatie
Tot slot is er nog een oplossing voor echt extreme gevallen van blozen. Je kunt er namelijk aan geopereerd worden. Maar nogmaals; dit doet men niet zomaar. Aan elke operatie zitten immers risico’s.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here