Bittere smaak in de mond

0
1006
blog placeholder

Als je een bittere smaak in je mond hebt, die je maar niet weg krijgt, wat je ook eet, ligt dat mogelijk aan de pijnboompitten die je gegeten hebt. Waarschijnlijk heb je die dan al een tijdje ervoor geconsumeerd. Het effect treedt bij de meeste mensen namelijk pas na een aantal dagen op. Anderen hebben dan weer nergens last van.

Wegspoelen

Gewoon wat eten of drinken helpt niet om de smaak weg te krijgen. Sterker nog, dan komt het juist op! Veel water drinken of zelfs heel zoete, zure of zoute hapjes en drankjes helpen niet. Zodra je ze doorslikt, komt een bittere nasmaak opzetten. Bij de een is dit overigens sterker dan bij de ander.

Ligt het aan mij?

Denk niet dat je de enige bent die er last van heeft: Hele volksstammen komen jaarlijks op een vervelende manier achter deze eigenschap van Chinese pijnboompitten. Chinese pijnboompitten zijn min of meer druppelvormig en dikker. Daardoor zijn ze makkelijk te onderscheiden van de meer langwerpige, dunne Italiaanse pijnboompit. Deze heeft dit bittere effect niet en kun je wat dat betreft dus veilig eten. Lang niet alle Chinese pijnboompitten geven een bittere nasmaak maar het kan wel. Het ligt er maar net aan welke partij je treft. Aan de buitenkant is het niet te zien.

Voorkomen is beter dan bitter eten

Weet je eenmaal dat je hier gevoelig voor bent, dan is het probleem makkelijk te vermijden: Gewoon geen pijnboompitten meer eten! Toch valt dat niet mee, want in allerlei producten, vooral uit de populaire Italiaanse keuken, zitten pijnboompitten. Pesto bijvoorbeeld, wat in Nederland een steeds populairder product is. Je vindt ze ook wel in salades en ze zijn ook heerlijk op de pizza.

De Italiaanse variant is zoals gezegd ongevaarlijk, maar er is moeilijk aan te komen in Nederland. De Chinese pijnboompitten zijn populairder omdat ze meer smaak hebben. Restaurants bestellen daarom liever Chinese pijnboompitten. Weet je eenmaal dat je er gevoelig voor bent, vraag dan door als je wat bestelt, om zeker te weten dat je geen Chinese nootjes krijgt.

Hoe kom je er af?

De bittere nasmaak kan dagenlang aanhouden, maar daarna ebt het langzaam weg, gedurende een paar dagen. Sommigen beweren dat het effect minder is of zelfs wegblijft als je de nootjes eerst roostert, maar erg betrouwbaar lijkt die methode niet. De bitterheid is heviger en houd langer aan naarmate je meer pijnboompitten gegeten hebt en er gevoeliger voor bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here