Biodanza

0
1950
blog placeholder

Biodanza betekent vrij dansen gebaseerd op ontmoeting en contact. Het spel van afstand en nabijheid, bij jezelf blijven in ontmoeting met de ander, daarin het plezier van de ontmoeting en grenzen tegenkomen, dat is Biodanza.

Dans van herkenning
Biodanza is de dans van herkenning en confrontatie. In de dans mensen tegenkomen, de ontmoeting en het contact aangaan vanuit je hart. Daarin kom je plezierige ervaringen tegen, die je niet verwacht had, een nieuwe ontdekking van jezelf, van wie je bent.

Aan de andere kant kom je ook grenzen tegen. Wanneer komt iemand te dichtbij, hoe voel je dat en hoe reageer je daarop. Herkennen, erkennen, de ervaring beleven en kiezen zijn manieren waarop dit in Biodanza plaatsvindt. Herkennen wat er in jezelf gebeurt en dit erkennen en de ervaring hiervan toelaten. Iets wat angstig en confronterend kan zijn en ook heel mooi en verrijkend. Kiezen geef je vorm door te kiezen wat je daarmee wil. Het contact op een andere manier vormgeven, het contact met deze specifieke persoon beëindigen en een ander vinden om mee in contact te gaan of kiezen om je grenzen te verkennen.

Eigen ervaring
Persoonlijk kom ik in Biodanza het plezier en de warmte van de ontmoeting, de intimiteit die ik daarin beleef en het gemis daarvan in mijn dagelijkse leven tegen. Hierin combineren 2 tegenstelling elkaar tegen. Het plezier en het gemis. Door het plezier, de warmte en ook het verdriet van het gemis te ervaren en te laten zijn voel ik dat ik een nieuwe stap kan maken. Een stap in de ontmoeting van mezelf en anderen en het zicht krijgen op mijn behoeften.

Verder kom ik ook grenzen tegen in het contact. Grenzen in de intentie van de ander en in de manier, de snelheid van toenadering. Hierin vind ik het mooi om steeds meer de keus te kunnen maken van hoe ik hiermee omga. Van over me heen laten komen naar steeds meer mijn grens aangeven door het niveau van het contact bij te stellen of door afscheid te nemen en een nieuwe ontmoeting te zoeken of tijd te nemen om op mezelf te zijn.

Waar vind je Biodanza
Op verschillende plekken vind je workshops voor Biodanza. Dit zijn losse workshops die 1 tot 2 uur duren en vaak gevolgd worden door vrij dansen. Nataraj is een organisatie die workshops geeft voor Biodanza. Informatie hierover is te vinden op de site www.nataraj.info

Daarnaast is het mogelijk om Biodanza te volgen op verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden. Via internet zijn plaatsen te vinden waar lessen gevolgd kunnen worden.

Ben je geïnteresseerd of gewoon nieuwsgierig kon dan eens kijken bij een workshop en snuffel aan de ervaringen van Biodanza.

NB: Dit artikel is geschreven door Femke met de NL Doet dagen tijdens een activiteit van Multi-Pass om geld in te zamelen voor een project in Senegal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here