Bezienswaardigheden in Londen II

0
1099
blog placeholder

The Inside-Out Building

Dit gebouw is gemaakt in opdacht van de verzekeraar Lloyds in Londen. Het binnenste buiten gebouw wordt ook wel de Lloyd’s Building genoemd. Het is een apart gebouw, gelegen aan de Lime street (dichtbij de Gherkin).

 

Het was ontworpen door de architect Richard Rogers, waarna het tussen 1978 en 1986 is gebouwd. De Lloyd’s Building heeft alles aan de buitenkant zitten: trappen, glazen liften, waterpijpen, etc. Het gebouw omvat maar slechts 14 verdiepingen en heeft een hoogte van 88 meter. 

 

Voor zijn tijd was de Lloyd’s Building een innovatief gebouw. Vandaar dat het op de Engelse monumentenlijst is gekomen (Grade I list). Tegenwoordig wordt het gebouw “outshined” door de hogere kantoren om zich heen, zoals de Gherkin.

 

The Gherkin

Het gebouw aan 30 St. Mary Axe is een must-see. Een strak ronde glazen gebouw dat tegenwoordig op het naamkaartje van Londen staat. Het gebouw heeft de naam Gherkin, vertaalt naar het Nederlands augurk, te danken aan zijn vorm. In het gebouw huist werelds grootste herverzekeraar, Swiss Re. De tweede naam voor zijn vestiging in Londen is dan ook de Swiss Re toren. Naast de herverzekeraar kan men daar een aantal restaurants vinden (boven en beneden).

 

De Gherkin is het ontwerp van Sir Norman Foster. Het is gemaakt door het Zweedse bedrijf Skanska. In drie jaar tijd werd het gebouw opgetrokken, waarna het in 2004 werd geopend. De buitenkant van de Gherkin is geheel gemaakt van glas waarin men het kenmerkende driehoek vorm steeds terug ziet komen.   

Met zijn 180 meter hoogte is de Gherkin het zesde grootste gebouw van heel Londen. Het gebouw bevat maar liefst veertig verdiepingen.

 

Underground: St. Albans

 

London City Hall

Een ander ontwerp van Sir Norman Foster is de London City Hall. Dit gebouw is het hoofdkwartier van de burgemeester van Londen, het stadshuis. Het heeft een aparte vorm, een soort geronde zeil. Het gebouw is gelegen aan de rivier de Thames. Het kenmerkt zich door het ontwerp van Foster: glazen behuizing in driehoekige vorm. In de London City Hall zelf is een spirale/ronde trap. 

 

Underground: London Bridge

 

St. Pancras Station

St. Pancras Station is een grote station in Londen, het is een centrale punt voor verschillende treinen waaronder de internationale trein de Eurostar. Het station ligt naast King’s Cross. Het station werd in 1868 geopend. Het gebouw waarin het station ligt gelegen was voorheen het Midland Grand Hotel. Na de renovatie is niet alleen het station opgepoetst, maar is het hotel vervangen door appartementen die men kan kopen (de St. Pancras Chambers). Het gebouw is een rood/ oranje Victoriaans gotisch ontwerp. Door de renovatie ziet er alles mooi en schoon uit. In het gebouw, dus op het station, kan men goed zien hoe men het moderne met het ouderwetse heeft gecombineerd. Er zijn winkeltjes geplaatst onder de burg.

 

The British Museum

Het museum is het nationale museum van Groot-Brittannië. Het is ontstaan in 1753 door de hartelijke donatie van Sir Hans Sloane. Nadien breidde het museum zijn collectie uit naar de meest interessante collecties van de wereld, zoals Egyptische mummies. Tegenwoordig behelst de collectie van het museum 7 miljoen objecten. In 2000 werd het museum gerenoveerd en kreeg het een modern tintje. De binnenplaats van het museum wordt overkoepeld door een imposante glazen raamwerk. In het midden van de binnenplaats bevindt zich een klein rond gebouw dat het originele reader room moet voorstellen.

 

Het museum ligt aan de Great Russel Street. Toegang tot musea in Engeland is gratis.

Undergound: Tottenham Court Road, Russel Square, Holborn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here