Bezienswaardigheden in Londen I

0
906
blog placeholder

In Londen is veel te zien en veel te doen. Echte must-sees zijn the Big Ben en the London Eye. Een handig overzicht van bezieningswaardigheden in de wijk Westminister. Al deze bezieningswaardigingen liggen bij elkaar, zodat ze makkelijk met de voet bereikbaar zijn.

Big Ben

De Big Ben prijkt op alle ansichtkaarten en is onlosmakelijk verbonden met Londen. De Big Ben is een 96 meter hoge klokkentoren gevestigd langs de rivier de Thames. Het ligt net achter de palace of Westminister. In 1858 werd de grote klok van de Big Ben gevestigd. De klokkentoren is vernoemd naar de politicus Sir Benjamin Hall.

 

Palace of Westminister

Dit gebouw staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. De palace of Westminister word ook wel the House of Parlement genoemd: het Britse parlement is in het gebouw gevestigd. Hier vind men het lagerhuis (House of Commons) en het hogerhuis (House of Lords). Het gebouw stamt van het jaar 1870, maar vele delen van het gebouw zijn veel en veel ouder. Vroeger werd het gebouw gebruikt als een Koninklijk paleis. In 1834 werd een groot deel van het paleis afgebrand. Na de herbouw is het paleis het onderkomen van het parlement geworden, in 1870. Het gebouw beslaat rond de 1100 kamers en 100 trappen. Naast het paleis zijn de Big Ben en de Westminister Abbey (een grote kerk).

 

Buckingham Palace

Het paleis is het officiële onderkomen van het Britse Koningshuis. Het gebied heeft vele transformaties gekend: van verschillende eigenaren tot gebouwen. Uiteindelijk is in het jaar 1837 in de handen van het Koningshuis gekomen en sindsdien daar gebleven. Het gebouw heeft een oppervlakte van 77000 vierkante meter. Een gedeelte van het gebouw is privé, maar groot gedeelte is open gezet voor het publiek.  

 

London Eye

Aan de overzijde van de rivier waaraan de Big Ben is gelegen, bevindt zich the London Eye. Dit is een reusachtige rad van 135 meter hoog. De rad is één van de hoogste raden van de wereld, tot 2006 was het zelfs de grootste rad ter wereld. Het ontwerp is afkomstig van de architecten David Marks, Julia Barfield, Malcolm Cook, Steven Chilton, Nic Bailey en Mark Sparrowhawk. The London Eye heeft 32 gesloten karretjes waar rond de 24 mensen in kunnen. Binnen een half uur is men met de hele rad gedraaid. In 1999 werd de Eye officieel geopend door Tony Blair, maar door technisch problemen werd het publiek pas in 2000 toegelaten. Het nieuwe jaar wordt door de Engelsen bij the London Eye ingeluid: bij de rad word er veel vuurwerk afgestoken. 

 

Shoppen

Shoppen in Londen kan in de welbekende Oxford street: een straat met meer dan 300 winkels. De winkelstraat beslaat een afstand van twee en half kilometer: van Marble Arch tot St. Giles Circus.

 

Een must-see is Harrods. Dit warenhuis is gevestigd in een prachtige pand in de wijk Knightsbridge. Harrods is samen met Macy’s New York één van grootste winkelcentra’s in de wereld. Harrods heeft meer dan 5000 werknemers. Het begon allemaal in het jaar 1834 toen Charles Henry Harrod een kruidenierswinkel had gevestigd. Pas in 1985 werd het pand overgenomen door Mohamed Al Fayed (de vader van de vriend van prinses Diana of Wales) voor 615 miljoen pond. Harrods verkoopt luxueuze artikelen, merkartikelen: een mark & spencer zal men daar dus niet tegenkomen. ’S Avonds wordt Harrods verlicht met vele gloeilampen. Binnen in het warenhuis is een Egyptische sfeer te beproeven: farao’s en piramides. Daarnaast kan men de verlovingsring van de zoon van Mohamed Al Fayed, Dodi Al Fayed, aan prinses Diana bewonderen. 

Een derde optie is winkelen in shopping centres: Victoria Place Shopping Centre (Victoria Street), the Plaza Shopping Centre (Oxford Street), Hay’s Galleria (London Bridge), Broadway Shopping Centre (St. James’s Park) en Piccadilly Arcade (Piccadilly Street). 

Hoe kom ik er ?
Via de Underground (Londense metro) of de rode dubbeldekker bus (aanrader!) zijn deze plekken makkelijk te bereiken. Voor de underground zijn de volgende metro stations aan te raden: Westminister, St. James’s Park, Embankment. Een handige plattegrond van de Underground: http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/standard-tube-map.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here