Belastingparadijs Liechtenstein

0
1244
blog placeholder

Liechtenstein telt 32 427 inwoners en heeft een bbp van 25 000 dollar per inwoner. De munteenheid is de Zwitserse frank. Liechtenstein heeft de richtlijn over spaarfiscaliteit geratificeerd, terwijl het bankgeheim bewaard blijft (het land past een bronheffing toe). In Liechtenstein wordt een lage vennootschapsbelasting geheven: de maximale belastingvoet bedraagt 20 procent. Er geldt geen personenbelasting of belasting op spaargeld.

 

Troef: de stichting

De voornaamste troef van dit land zijn de stichtingen. Liechtenstein telt er zo’n 45 000 tot 50 000. Daarvan zijn er… 600 van openbaar nut. Het is vrij gemakkelijk en niet erg duur om een stichting in Liechtenstein op te richten. Het geld dat er ondergebracht wordt, kan via een rekening in Liechtenstein beheerd worden door een advocatenkantoor of door een ‘fiduciaire’ (die de juridische eigendom in handen heeft). De beheeractiviteiten die de stichtingen uitoefenen en de rekening zijn uiteraard onderworpen aan het bankgeheim.

Die stichtingen zijn onderhevig aan een belasting van… 0,1 procent van de gebruikte goederen.

 

Voornaamste functies van de stichting

Discreet beheer van het privévermogen.
Successieplanning van de stichter.
Vermijden dat familieleden of andere naasten successierechten moeten betalen.
De bezittingen van een vennootschap veilig stellen tegenover schuldeisers.
De stichting die geen commerciële zaken mag beheren, kent geen houder of eigenaar.
Na het oprichten van de stichting komen enkel de juridische eigendomsrechten toe aan de stichter.

 

Goed om te weten

Hoewel de overheid het ontkent, heeft ze beslist de wet op de stichtingen te herzien. Die herziening kwam er door het tumult dat ontstond door het recente schandaal rond de bank LGT, waarbij een cd-rom met de namen van frauderende klanten aan de oppervlakte kwam. Maar het land bevestigde nog eens dat het bestaan van anonieme stichtingen die worden beheerd door fiduciaires of advocatenkantoren in Liechtenstein, niet in het gedrang zou komen door die wetswijziging.

Het bankgeheim van Liechtenstein is niet onverenigbaar met het Europees recht. Goede oude gewoonten – het eerste gunstige fiscale stelsel dateert van de 8ste eeuw – zijn niet gemakkelijk te veranderen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here