Belastingparadijs Andorra

0
996
blog placeholder

 Andorra is een prinsdom met een oppervlakte van 468 km2 en telt 771 822 inwoners. De munteenheid die gehanteerd wordt is de euro. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron (meer dan 80 procent van het bbp). Andorra is taksvrij en inwoners betalen geen inkomstenbelasting. Het prinsdom heeft de Europese spaarrichtlijn geratificeerd terwijl het bankgeheim bewaard blijft. Het land past een bronheffing toe. Er gelden importtaksen van 2 tot 5 procent.

 

Bankgeheim

Het bankgeheim in Andorra is een van de strengste ter wereld. Het topcliënteel kan er terecht voor een nummerrekening. Dat is een rekening met enkel een nummer, dan alleen de rekeninghouder en de bank kennen. Ook de gewone rekeningen zijn uitermate goed beveiligd. Op inbreuken op het bankgeheim staan zware straffen. Als de bank het bankgeheim verbreekt, kan dat betekenen dat de bank haar vergunning kwijtspeelt. Belastingfraude is geen argument om het bankgeheim te doorbreken. Belastingontduiking is zelfs niet strafbaar in het prinsdom. Enkel een rechter is bevoegd om het bankgeheim op te heffen.

 

Antiwitwaswetgeving

Sinds 1995 moeten de banken in Andorra witwaspraktijken actief bestrijden. Verdachte activiteiten moeten aan de rechtbank worden overgemaakt. Die beslist dan of er al dan niet een onderzoek komt. Door de wetgeving moeten de banken de identiteit van hun klanten kennen. Enkel als er sprake is van misdadige activiteiten, dus niet in geval van belastingfraude, mag Andorra de informatie met een derde land delen. Dat kan enkel met landen die het bankgeheim respecteren. Met geen enkel land heeft Andorra een dubbelbelastingverdrag gesloten waardoor er zo goed als nooit informatie-uitwisseling is.

 

Goed om te weten

Andorra is een belastingsparadijs in de klassieke betekenis van het woord. Andorra kent zo goed als geen belastingen. Dat is de belangrijkste troef van het prinsdom. Het nadeel van Andorra is dat men er geen speciale vehikels, zoals trusts, kan gebruiken. Het is moeilijk om in Andorra als buitenlands bedrijf een filiaal te hebben of van daaruit actief te zijn. In alle vennootschappen moet een Andorrees meerderheidsaandeelhouder zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here