Auto van de Zaak

0
900
blog placeholder

In diverse beroepen, bij bepaalde werkzaamheden of voor een bepaalde functie,  kan de werkgever aan de werknemer een auto van de zaak ter beschikking stellen.  De werkgever bepaalt in eerste instantie of de werknemer de auto privé mag gebruiken of enkel en alleen voor zakelijke doeleinden.
Wanneer de werknemer alleen zakelijk met de auto mag rijden zal er een aanvulling op de arbeidsovereenkomst moeten komen waarin het verbod op het privé gebruik van de ter beschikking gestelde auto staat vermeld, de toezicht en naleving hiervan en de eventueel hieruit voortvloeiende sancties.
Het kan ook zijn dat de auto op de werkplek achter moet blijven en de werknemer alleen tijdens werktijd in de auto mag rijden.

In veel gevallen mag de werknemer de auto wel privé gebruiken. Dan is het aan de werknemer zelf of hij hier wel of geen gebruik van wil maken. Gaat hij niet privé rijden dan kan hij een verklaring geen privé gebruik auto bij de belastingdienst aanvragen. Dit is een formulier waarin wordt verklaard dat er niet meer dan 500 kilometer per jaar privé met de auto van de zaak wordt gereden, zodat de werkgever het voordeel van de auto niet bij het loon hoeft te tellen. Kilometers woon-werkverkeer vallen hier buiten.

Let op: een verklaring geen privé gebruik auto is geen sluitend bewijs. Naast deze verklaring dient er ook een sluitende rittenadministratie te zijn. Wanneer de belastingdienst komt controleren, ligt de bewijslast bij de werknemer. Zorg dus altijd (naast de verklaring) voor extra bewijs, waaruit blijkt dat je onder die 500 privé kilometers per jaar blijft.

Gaat de werknemer wel privé rijden, dan is dit een voordeel uit de dienstbetrekking. Dit voordeel wordt bij het loon geteld als zijnde ‘bijtelling auto’.  Het ligt aan de CO2 uitstoot hoe hoog deze bijtelling is.
Sinds 1 januari 2009 is er een nieuw tarief bijgekomen. In totaal zijn er nu drie tarieven, te weten:

14% bijtelling bij zeer zuinige auto’s met een CO2 uitstoot van maximaal 95 gram per kilometer bij een auto die op diesel rijdt. Een voorbeeld hiervan is de Smart Coupé.
14% bijtelling bij zeer zuinige auto’s met een CO2 uitstoot van maximaal 110 gram per kilometer bij een auto die op benzine rijdt. Voorbeelden hiervan zijn: Peugeot 107, Toyota Aygo, Citroën C1.

20% bijtelling bij zuinige auto’s met een CO2 uitstoot van meer dan 95 gram en maximaal 116 gram per kilometer bij een auto die op diesel rijdt. Voorbeelden hiervan zijn: Volkswagen Polo, Opel Corsa en Seat Ibiza.
20% bijtelling bij zuinig auto’s met een CO2 uitstoot van meer dan 110 gram en maximaal 140 gram per kilometer bij een auto die op benzine rijdt. Voorbeelden hiervan zijn: Fiat 500 en Chevrolet Matiz.

Voor alle andere auto geldt 25% bijtelling.

Rekenvoorbeeld: stel je rijdt een auto met een fiscale waarde van € 15.000 euro.

Bijtelling 25%:  € 15.000 x 25% : 12 maanden =  € 312,50 bijtelling per maand.
Bijtelling 20%:  € 15.000 x 20% : 12 maanden =  € 250,00 bijtelling per maand.
Bijtelling 14%:  € 15.000 x 14% : 12 maanden =  € 175,00 bijtelling per maand.

Het is dus zeer zeker de moeite waard!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here