Asperges

0
2047
blog placeholder

 

Verse asperges zijn verkrijgbaar vanaf eind april tot 24 juni in de kleuren rood, groen, lichtpaars en wit. Asperges bevatten veel voedingsstoffen en kunnen worden gekookt, gewokt, gebakken of gestoomd.

 

Teelt

 

Asperges houden van een zonnige standplaats. De bodem moet waterdoorlatend en het grondbed moet diep en los zijn zodat de stengels recht kunnen groeien. Asperges worden opgekweekt uit zaad en de eerste drie jaar kan er nog niet volledig worden geoogst. Het eerste jaar heeft de plant nodig om zich te kunnen ontwikkelen. In het tweede jaar kan er één week worden geoogst, het derde jaar tot 1 juni en in de jaren daarna kan er volledig worden geoogst. Na 10 jaar kunnen de oude planten worden vervangen.

 

Kleur

 

De kleur van asperges kan veranderen onder invloed van zonlicht. Asperges die onder de grond groeien zijn wit van kleur en zacht van smaak. Als de stengels boven de grond uitkomen en in aanraking komen met zonlicht verkleuren ze naar lichtpaars. De smaak van deze asperge is sterker. Groene en rode asperges groeien boven de grond en er zit geen verschil in teeltwijze en smaak.

 

Witte asperges steken

 

Witte asperges moeten in het donker groeien om de witte kleur te behouden. Daarom wordt op de rijen met aspergeplanten een rug aarde van 35 tot 40 cm hoog aangebracht. De boven en zijkanten van de rug moeten goed glad zijn. Een barstje in de rug betekent dat de asperge doorkomt. De asperge kan geoogst worden door voorzichtig met de hand het zand naast de asperge weg te halen en de stengel zo diep mogelijk los te snijden. Doe dit om de dag om te voorkomen dat de toppen verkleuren. Was de asperges en bewaar ze in de koelkast in een plastic zak of vochtige theedoek. Ze zijn dan drie tot vier dagen houdbaar. De oogst begint eind april en eindigt op Sint-Jan 24 juni. Na de oogst groeit de plant weer uit en verzamelt reservevoedsel in de wortels.

 

Vers

 

Asperges zijn het lekkerst als ze vers zijn. Verse asperges hebben een lichte glans, de kopjes zijn gesloten en ze hebben dezelfde diameter. De onderkant van de stengel mag niet droog of gebarsten zijn. Ook de stevigheid van de stengel is bepalend voor de versheid. Wrijf twee stengels tegen elkaar een piepend geluid betekent dat ze vers zijn.

AA kwaliteit – Dit zijn de beste asperges. De doorsnee van de stengel is 20 tot 28 mm en de lengte is 19 -22 cm. De kop is gesloten, de kleur blank en lichtglanzend.

 

Voedingsstoffen

 

Asperges bevatten de volgende voedingsstoffen: vitamine B1, B2, B6, calcium, magnesium, kalium, zink en fosfor.

 

Bereiding

 

Asperges kunnen worden gekookt, gewokt, gebakken of gestoomd. Om niet op vezels te moeten kauwen is het belangrijk dat asperges goed geschild worden. Schil met een dunschiller of aspergemes vanaf het kopje met één beweging naar beneden. Door dit overlappend te doen wordt de asperge goed geschild. Snij tot slot een stukje van de onderkant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here