Antivirus 2008, bedriegelijke fakeware.

0
990
blog placeholder

Honderden virussen, spyware en Trojaanse Paarden ondanks geregeld gebruik van je virusscanner.

Als je je als computerleek laat verleiden om door het betrouwbaar ogende “Antivirus 2008” een vrijblijvende virusscan uit te voeren, slaat de schrik je om het hart: je PC blijkt plotsklaps vol te zitten maar liefst 200 (!) virussen, spyware en trojans van de meest uiteenlopende aard. Bovendien verschijnt er midden op je scherm een popup-venster dat je met klem adviseert om antispyware-software aan te schaffen en te activeren. Onthutst vraag je je af hoe dit heeft kunnen gebeuren want je hebt op je systeem immers gerenommeerde antivirussoftware actief. Het popupvenster krijg je met geen mogelijkheid meer van je scherm en verschijnt telkens weer heel nadrukkelijk en angstaanjagend in beeld zodra je de PC herstart.

Het hiervoor beschreven scenario wordt echter veroorzaakt door een corrupte en opdringerige anti-spywaretoepassing onder de naam Antivirus 2008 die zich presenteert als een door Microsoft aanbevolen spywareverwijderaar. Als u meldingen tegen komt als “Windows zal nu de meest recente antispyware voor u downloaden en installeren “, ga daar dan niet op in! Het is waarschijnlijk een signaal dat uw PC is besmet met Antivirus 2008.

Antivirus 2008, een opdringerige lastpak.

Dat u zich als doorsnee PC-gebruiker desondanks laat verleiden tot installatie van Antivirus 2008 op uw PC is heel begrijpelijk, temeer omdat deze software zich, net zoals zoveel betrouwbare en degelijke soortgenoten, ook met een bekend wapenschildje ter verdediging presenteert. Allemaal heel voor de hand liggend, maar activering van het programma Antivirus 2008 heeft vergaande konsekwenties voor het verdere gebruik van uw PC.

Van de eerste schrik bekomen constateer je meestal achteraf dat het “schildje” van Antivirus 2008 toch iets anders oogt dan het schildje van je vertrouwde antivirustoepassing. Vaak herinner je je dan weer het dringend advies van specialisten om nooit meer dan één antivirusprogramma op je PC actief te hebben in verband met mogelijke conflicten. Helaas, het lukt je van geen kant meer om Antivirus 2008 van je systeem te verwijderen, óók niet via [configuratiescherm] [software] [verwijderen].

Hoe kan je Antivirus 2008 effectief verwijderen?

Als het hiervoor beschreven scenario u bekend voor komt, dan kan de anti-malware-toepassing “Malwarebytes Anti-Malware” goede dienst bewijzen. Hieronder vind je in het kort enige instrukties voor download en gebruik ervan.

Klik op het opgeslagen “mbam-setup.exe” om het programma te installeren;
Sluit daarna het downoadvenster, en laat dus niet meteen uitvoeren vanaf de download;
Is dat nog niet gebeurd, plaats dan een vinkje voor “Update Malwarebytes ” en “Start Malwarebytes ” en kies “Voltooien”;
Malwarebytes Anti-Malware heeft een mooie en overzichtelijke gebruikerinterface. Kies na installatie voor “Snelle Scan” in het tabblad “Scanner”. Het scannen kan een poos duren, wees dus geduldig;
Als de scan voltooid is, klik dan op OK en kies “Bekijk Resultaten”;
Vink alle geconstateerde onregelmatigheden aan en klik op: “Verwijder geselecteerde”;
Bekijk indien gewenst na verwijdering de geopende log en herstart je systeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here