Als kleuters vragen: waar komen baby’s vandaan?

0
883
blog placeholder

Voor seksuele voorlichting is het nooit te vroeg, zelfs een kleuter wil weten hoe een baby gemaakt wordt of waar hij vandaan komt. En zelfs een baby vindt lichamelijke aanraking aangenaam en ervaart dat als plezierig. Je eigen lichaam wordt voor kinderen met het ouder worden interessanter. Op de peuterspeelzaal is het al interessant om het lichaam van de ander te onderzoeken. Doktertje spelen is spannend en gebeurt dan ook vaak op een verborgen plekje. Ouders moeten hier niet te bang voor zijn en hun kinderen blijven vertrouwen. Dit is een eerste voorzichtige poging om relaties aan te gaan met het andere geslacht. Wel is dit voor ouders een signaal om te gaan praten met je kind over de verschillen tussen jongens en meisjes en het doel van die verschillen. Tegelijkertijd leert het kind dan dat er gewoon over gepraat kan worden en dat hij met zijn vragen bij zijn ouders terecht kan. Als de verschillen tussen jongens en meisjes duidelijk zijn, komt er weer wat afstand tussen jongens en meisjes, tegen de tijd dat de kinderen naar de basisschool gaan.

Het gaat om gevoelens

Als het kind naar school gaat dan is het belangrijk dat hij weet van de verschillen tussen jongens en meisjes en waar baby’s vandaan komen. Dit zijn onderwerpen die al vroeg op het schoolplein ter sprake komen. Degene, die er dan niets van weten worden al snel als buitenstaander behandeld. Als je er over wilt gaan praten, neem dan rustig de tijd, het liefst in een ontspannen sfeer en met begrijpelijke kleutertaal. Het gaat ook niet alleen om overdracht van vakkennis, maar vooral om ook om de gevoelens die erbij horen. Als ze dan weten dat liefde, seksualiteit en geboorte voor de vader en moeder tot dagelijkse en normale dingen behoren en er ook op een normale manier over gepraat kan worden, dan zullen kinderen dit meekrijgen en kunnen gebruiken om later zelf een liefdevolle relatie op te kunnen bouwen. Ouders die er veel moeite mee hebben om er zomaar over te praten, kunnen gebruik maken van simpele voorlichtingsboekjes. Tijdens het gezamenlijk lezen van  zo’n boekje en bekijken van de plaatjes, is het misschien wat makkelijker om het gesprek aan te gaan.

Vader en moeder als voorbeeld

Hoe ouders omgaan met hun eigen rol, hoe ze zich voelen als man en vrouw en laten zien dat ze van elkaar houden is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. Ouders moeten wel geduld hebben en weten wat er nodig is een een bepaalde ontwikkelingsfase. Gesprekken over seksueliteit zijn alleen handig als het kind iets weten wil. Als ze eenmaal puber zijn, vinden ze het vaak heel genant als vader of moeder over seksualiteit wil praten. Ook als het onderwerp voorbehoedsmiddelen aan de orde komt is dat vaak te merken. Het is dan ook handig om daar voor de puberteit al over te hebben. Het is in ieder geval belangrijk om goed te laten merken dat het kind met alle vragen en elk onderwerp bij de ouders terecht kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here