Als kinderen niet luisteren

0
1232
blog placeholder

Kinderen en vooral tieners kunnen hun ouders opzettelijk negeren en doen als of ze hen niet horen. Dat geeft een gevoel van macht en controle. Ze voelen zich sterk. Het is goed om er achter te komen wat op zo’n moment goed is voor het kind en hoe je er het beste op kunt reageren. Wanneer een kind niet luistert, boos of gefrustreerd reageert, is het – hoe moeilijk ook – goed om je af te vragen, wat je kind op dat moment nodig heeft. Ik denk dat ze op dat moment duidelijke grenzen nodig hebben, dat er verwachtingen zijn en conseqwuenties voor zijn gedrag. Het is echter niet verstandig om een op dat moment van niet luisteren een preek te gaan houden, want dat geeft olie op het vuur en zal de situatie verergeren.
Op zo’n moment is het beter je kind even alleen te laten.

Machtsstrijd voorkomen

Bedenk dat je makkelijk in een machtsstrijd stapt en dat het moeilijk is om er weer uit te komen zonder schade op te lopen. Alleen als het gaat om iets dat de omtwikkeling, veiligheid of welzijn van je kind schaadt moet je direct ingrijpen. Het is natuurlijk wel zeer frustrerend als je kind weigert het bezoek te begroeten of een hand te geven of als hij je negeert als je vraagt hoe het was op school. Maar het is niet van belang om hem daarom ter plekke de les te lezen.
Wat niet moet gebeuren is dat kinderen in een boze bui de gelegenheid krijgen om van iets kleins iets heel groots te maken. Dan heb je bij voorbaat al verloren, want je kind bevindt zich in een fase van het uit testen van regels en mensen. Het is ook goed om te beseffen dat een kind steeds meer eigen beslissingen wil en kan nemen. Mogen ze dat doen op hun eigen manier? Als een tiener ruimte wil hebben, zal hij zijn ongenoegen over jou en je regels meer en meer laten zien. Op allerlei manieren. En veel van dit boze en onbehouwen gedrag is lastig, maar onschadelijk. Daarbij vallen geen slachtoffers, er worden alleen sociale regels en afspraken over interacties geschonden.

Strijd of spel?

Als ouders zul je bij tieners heel wat moeten slikken. Al zijn er natuurlijk afspraken en regels, waar echt aan gehouden moet worden. Ook de afspraak om gasten te begroeten kan belangrijk zijn, maar daar kun je hem ook later, op zijn kamer, op aanspreken. Bij een tiener is het heel belangrijk om hem nooit in het bijzijn van anderen te corrigeren. Dan start je een strijd, die pijnlijk kan zijn en steeds terug kan komen. Ontwijk een strijd en zie zijn gedrag als een spel om te zien of jij je ook aan gedragscodes houdt of dat je op je strepen staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here