Allergisch voor huisstofmijt

0
890
blog placeholder

Waar

Huisstofmijten bevinden zich vaak in donkere en vochtige plaatsen. Ze voeden zich met menselijke huidschilfers. De ideale plekken voor deze beestjes zijn dan ook de slaapkamer (kussens, matrassen, dekbedden, tapijt) en plekken waar veel gestoffeerde meubilair staat. In een matras kunnen tot wel een miljoen huisstofmijten leven. De beestjes komen het hele jaar voor, maar het hoogtepunt valt in de herfst en de winter. In deze maanden is het koud en besluiten personen vaak de verwarming aan te doen. Door de warmte van de verwarming en doordat er geen goede ventilatie is, groeien de beestjes explosief. De mens reageert allergisch op de uitwerpselen van de huisstofmijt. Door beweging komen de uitwerpselen in de lucht en worden op die manier ingeademd door de mens. De klachten doen zich dan ook voornamelijk voor in de ochtend of in de avond, wanneer men besluit op te staan of te gaan slapen.

Klachten

Een allergie voor de huisstofmijt is op te merken, indien een aantal van de volgende klachten zich voordoen:

moeite met ademhalen en hoesten
benauwdheid bij het opmaken van het bed en/of bij het verwisselen van de stofzuigerzak
wakker worden met een loopneus of een verstopte neus
niesbuien
eczeem 
jeukende en/of tranende ogen

Voor de zekerheid kan men zich laten testen bij de huisarts op een allergie. De huisarts zal dan niet alleen kijken naar de voorkomende klachten, maar zal tevens overgaan tot een huidonderzoek.

Verhelpen

De allergie kan men door verschillende wijzen proberen te bestrijden, dan wel tot een mindering te brengen. In eerste instantie kan men thuis maatregelen nemen om de huisstofmijt tot vermindering te brengen. De huisstofmijt geheel laten verdwijnen is haast niet mogelijk, omdat de huisstofmijt overal voorkomt. Het vermijden van de huisstofmijt is dus onmogelijk. Hieronder een rij met tips:

neem een gladde vloerbedekking (geen tapijt), zoals parket of linoleum
breng het aantal gestoffeerde meubels tot een minimum, vooral in de slaapkamer
maak gebruik van een stofzuiger met een HEPA-filter
houd de luchtvochtigheid zo laag mogelijk
ventileer het huis dagelijks
was beddegoed regelmatig en op 60 graden Celsius
neem gladde oppervlakken regelmatig af (stof afhalen)
droog de was buiten of in een wasdroger
maak gebruik van allergeendichte hoezen voor de matras en voor de kussens
gebruik een synthetische kussen en geen wollen of donzen kussen
laat de afzuigkap aan na het koken, zodat er zoveel mogelijk stoom uit het huis wordt afgevoerd

Wilt men af van de symptonen, dan kan men medicijnen aanvragen bij de huisarts. Te denken valt aan neussprays, tabletten, oogdruppels en inhalatoren. Dergelijke medicijnen verminderen de symptonen, maar zullen de allergie niet bestrijden. Wil men de allergie aanpakken, dan kan men bij de huisarts vragen om een immunotherapie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here