Affiliate marketing en verkoop

0
1203
blog placeholder

Wat is affiliate marketing of handel?

Affiliate marketing of handel is niets meer of minder dan het gebruik maken van vaste partners. Stel je hebt een winkel op internet, een webshop. Je wilt graag dat partners van je website klanten wijzen op jouw webshop. De partners worden beloont voor aangebrachten klanten op de site door bijvoorbeeld gebruik te maken van partner links. De partner maakt op zijn of haar website reclame voor producten van de webshop. Een bezoeker die op de link naar het product klikt, geeft via een extra variabele in de link de zogenaamde affiliate code mee. Hierdoor weet de webshop: De huidige klant komt van de site van onze partner. Als de klant over gaat tot de aankoop van een product wordt een percentage van de opbrengst ten goede van de partner geschreven. Op deze manier genereer je extra inkomsten. Uiteraard is dit er vanuit gaande dat de partner en de webshop niet dezelfde bezoekers hebben en dat je daadwerkelijk nieuwe klanten krijgt via de partner website.

Affiliate marketing voor de aanbieder van producten

Waarom zou een webshop een affiliate programma aanbieden?

Het is duidelijk: een klant die de website bezoekt via een partnersite levert minder op dan een klant die direct op de site terecht komt. De belangrijkste vraag die je je moet stellen bij het accepeteren van een site als partnersite is: Gaat deze site me klanten opleveren die ik niet zou krijgen als ik hun niet als partner zou hebben? Als dat zo is, dan is een affiliate partner programme interessant. Immers: De klanten die via de partner website binnen komen, zouden er niet zijn als je geen partner programma zou hebben. Zo verhoog je je omzet. Tevens heb je meer klanten die je site leren kennen. Elke klant kan dit weer door vertellen op fora, aan vrienden of op de eigen site. Zo levert elke klant buiten de inkomsten van directe verkoop, ook weer extra omzet op.

Hoe kan je de partner belonen

Buiten het directe mee delen in de opbrengsten van de verkoop van producten, kan je de partner ook op een andere manier belonen. Veel affiliate programma’s bieden bij voorbeeld hun partners een deel van de omzet voor de eerste bv 6 maanden dat een klant, aangebracht door de partner, inkopen doet op de website. De gedachte hierachter is vrij logisch: Lang niet elke bezoeker die doorverwezen wordt, gaat meteen tot aankoop over. Om het programma interessant voor de partner te maken, zorg je er voor dat in de eerste maanden na het doorverwijzen, de partner mee deelt in de opbrengst.
Een tweede manier om je partner tevreden te houden, is door een soort verwijzingstabel te gebruiken: Als de nieuwe klant zelf ook een nieuwe klant aandraagt, dan krijgt de verwijzende partij ook een percentage van de omzet. Dus: Je partner zorgt voor klant A en krijgt 10% van de omzet gegenereerd door klant A. Echter, klant A brengt klant B aan. De partner krijgt nu 5% van de omzet gegenereerd door klant B. Klant A krijgt 10% van de omzet door klant B gegenereerd. Op deze manier is er een stimulans voor zowel de verwijzende partner, als voor klant A, om nieuwe klanten de webshop te suggereren.

Hoeveel betaal ik mijn partners uit?

Als het op het punt van geld komt, wordt het altijd lastig. Immers: De webshop eigenaar neemt al het risico, heeft voorinvesteringen gedaan, en wil nu graag gaan genieten van de inkomsten. Echter, bedenk: Het succes van de winkel hangt samen met het aantal klanten dat je weet aan te trekken. Dus elke klant die een partner aanbrengt, is onderdeel van het succes van de webshop. In principe zou je uit moeten gaan van de helft van de marge op de producten. Dus als je de prijs van het product neemt, en daar de kosten vanaf trekt, is het eerlijk om de helft van de winst te delen met de partner. Als je ook de klanten aangedragen door klanten een percentage wilt geven, kan je uitgaan van 50% vd winst voor de partner voor eerste nivo klanten, en 25% van de winst voor 2e nivo klanten. Op die manier hou je zelf altijd minimaal 25%, en maximaal 50% van de winst op een product voor jezelf, waardoor het voor de webwinkel ook interessant blijft om de extra verkopen te maken.

Affiliate marketing voor de aanbieder van webruimte

Waarom zou je affiliate links op je website opnemen?

Een heel simpel antwoord zou natuurlijk zijn: Omdat je er geld mee verdient. Dus -hoewel dat uiteraard een reden is- geef ik dat hier niet. Een hoofdreden zou moeten zijn: Je wilt de bezoeker van de site behalve een analyse van producten, een review of een uitleg van gebruik, ook een mogelijkheid geven om het product zelf te krijgen. Dus door een link naar een webwinkel met het product op te nemen waarvan je zelf overtuigd bent dat het een goede site is, verleen je de bezoeker, jouw klant, een dienst. De klant zal daardoor in het vervolg vaker op jouw site komen kijken als hij of zij uitleg zoekt over een product of dienst. Op die manier krijg je klantenbinding en jouw site wordt populairder. UIteraard is dat sneller gezegd dan gedaan, en wellicht ietwat eenvoudig, maar zo werkt het wel.

Hoe vind ik een affiliate programme?

Op zich is dat geen uitdaging. Zeer veel websites hebben tegenwoordig een affiliate programma. Waarom? Omdat het werkt! Alle partijen zijn blij: De bezoeker, omdat die niet zelf een betrouwbare winkel moet zoeken die het product aanbiedt. De webwinkel, omdat ze meer klanten hebben. De verwijzende site, omdat ze betere bezoekersaantallen hebben en er geld mee verdienen. En het zijn niet alleen kleine sites die het aanbieden: zelf amazon biedt dit aan! Je herkent de websites met programmas door op de verschillende webshops te zoeken naar links naar ‘partner’ of ‘affiliate’.

Wat doe je nog hier? Ga op zoek naar jouw volgende partner website!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here