Acrobatiek met een steuntje in de rug

0
922
blog placeholder

U kent ze wel, van die acrobaten die met handen, voeten, mond, neus, voorhoofd en schouders bijna een dozijn bordjes weet hoog te houden. Ieder is verrukt bij een dergelijk schouwspel, maar als het in ‘real life’ om (te) veel borden hoog moeten houden, zoals in zorgsituaties gecombineerd met bijvoorbeeld een werkweek, gaat zijn we daar blind voor. Of doen we alsof het er niet is.
 

Wat een vreemde inleiding moet u denken. Wel, ik wil u aan het denken zetten over mantelzorgers en dan vooral de werkende mantelzorgers in onze maatschappij. Veel mensen zijn onbekend met de term mantelzorg en begrijpen niet goed wat het betekent om mantelzorger te zijn. Naast dat het een heel positieve ervaring kan zijn, komt er vaak ook een staaltje jongleerkunst tussen, zorg, werk en privé bij kijken. Vandaar de vergelijking met de acrobatiek. Want dat is wat werkende mantelzorgers doen: zij moeten presenteren op het werk en dragen de intensieve zorg voor een naaste, met een ernstige ziekte of beperking. Veel werkgevers zijn niet bekend met de term mantelzorger en werknemers vertellen niet snel dat zij mantelzorger zijn. Onderzoeken en cijfers tonen echter aan dat in elk bedrijf mantelzorgers werken. En gezien de gevolgen van wetswijzigingen, vergrijzing en ontgroening zal het aantal werkende mantelzorgers alleen maar stijgen. Wat nu als de bom binnen uw bedrijf barst en uw medewerkers zich wegens overbelasting uitvallen? Natuurlijk bent u verzekerd, maar is het bedrijfsmatig gezien niet veel beter dit te voorkomen?

Misschien herkent u zich, als werknemer, wel in de rol van mantelzorger. U weet hoe het is om naast uw werk er voor te zorgen dat uw naaste de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. En u herkent vast ook het gevoel wel als u in de baas zijn tijd die telefoontjes rondom de zorg wel moet plegen of u dan toch maar ziek meldt omdat u mee moet naar het ziekenhuis. Het is mooi als u het allemaal redt en ook nog uitgeslapen op uw werk, wat u zo van geniet, kan verschijnen. Maar wanneer wordt het te veel, laat u wat bordjes vallen en kunt u niet meer naar uw werk omdat u te moe bent terwijl dit juist zo belangrijk voor u was?

De tijd voor doen als of het er niet is, u als het ware blind houden voorbij is. Gelukkig hoeft het niet zover te komen dat de bom barst of de borden vallen. U kunt dit namelijk voor zijn door gebruik te maken van de diensten van een mantelzorgmakelaar. Deze kan regeltaken van de mantelzorger overnemen en hem of haar snel wegwijs maken in het lokale zorgaanbod.  Dit geeft mantelzorgers meer ruimte om zich buiten het zorgen voor hun naaste, beter te kunnen concentreren op het werk. De mantelzorgmakelaar strijdt voor een afname van  het zogenaamde grijs verzuim. En dat is in deze tijden van economische malaise geen overbodige luxe!

De mantelzorgmakelaar begrijpt dat mantelzorgers juist graag aan het werk blijven. Maar naast de zorg, kan de hoeveelheid regelwerk overweldigend zijn. Door de mantelzorgmakelaar in te schakelen voor ondersteuning bij regeltaken voorkomt u het omhoog houden van te veel borden.  U zorgt, werkt, maar behoudt (de regie over) ook uw eigen leven. Zo redt u het als (werkende) mantelzorger samen met degene voor wie u zorg draagt. Mooier kan het toch niet?
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here