Abraham Lincoln, 16e president van de VS

0
804
blog placeholder

Het presidentschap kwam Lincoln niet aanwaaien. Hij moest hard werken op de boerderij van zijn vader. Het gezin woonde op de grens van Noord en Zuid, waar het steeds onrustig was. Lincoln leerde zichzelf lezen en schrijven. Op zijn 21e verhuisde het gezin naar Illinois, waar hij werkte als landmeter en postbezorger. Lincoln kon goed redeneren en op die manier kwam hij in aanraking met de politiek. Zijn politieke carriëre begon in 1834 als afgevaardigde in het parlement van Illinois. Daar vocht hij voornamelijk voor verbetering van het onderwijs. Naast zijn werk in de politiek verdiepte hij zich in de rechtenstudie en opende in 1836 een advocatenkantoor.
Omdat hij open en eerlijk was kreeg hij van zijn collega’s de bijnaam Honest Abe. (eerlijke Abe) In het parlement van Illinois sprak hij voor het eerst over de onrecht van de slavernij. In 1847 werd hij gekozen voor een zeten in het Huis van Afgevaardigden in Washington, maar dat hield hij niet lang vol, omdat hij zijn gezin miste.

Een vrij land

De economie van de Zuideljke staten draaide voornamelijk op landbouwprodukten, zoals katoen en tabak. Hier werkten voornamelijk de slaven. In het Noorden had men vrijwel geen slaven nodig, want die economie bestond voornamelijk uit de industrie. Lincoln was fel tegen de slavernij, maar in de politiek moest ook hij zich aan de wetten houden en die maakten het mogelijk om slaven te houden. Hij wilde de slavernij geleidelijk afschaffen. Hij wilde zelfs de slavenhouders compenseren. In ieder geval was oorlog wel het laatste wat hij wilde. Toen in 1854 echter weer een wet werd aangenomen, zodat in twee nieuwe staten men slavernij toestond, wendde hij zich weer tot de landelijke politiek. Nieuwe lidstaten moesten geen toestemming krijgen om slaven te houden. Volgens hem was dat in strijd met het idee van de Amerikaanse Grondwet.

De Republikeinen

Omdat er meer mensen tegen de slavernij waren werd in 1854 de Partij van de Republikeinen opgericht. Er werden heftige discussies gevoerd over de afschaffing van de slavernij, maar ook over het voortbestaan van de Verenigde Staten. Met een kleine meerderheid won Lincoln in 1860 en werd hij president. De reaktie van de Zuiderlingen was een militaire aanval in 1861 op de Noorderlingen. Dat was het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog. Lincoln moest optreden en het eerste wat hij deed was de start van een algemen dienstplicht. Ook dat leidde tot conflicten.Maar hij moest genoeg soldaten hebben, anders kon hij zich niet verdedigen tegen de Zuiderlingen. In 1863 was hij in staat om de Zuiderlingen te verslaan. Deze slag stond bekend als de Slag bij Gettysburg. Dit werd een keerpunt in de strijd, want militair kon het Zuiden de Burgeroorlog niet meer winnen. Lincoln werd herkozen tot president.

Lincoln vermoord

Op 14 april 1864 werd Abraham Lincoln in een schouwburg door John Wilkes Booth in zijn hoofd geschoten Hij stierf de volgende dag. Hij werd op 4 mei begraven in het familiegraf in Springfield. na zijn dood werd er verder gewerkt aan de afschaffing van de slavernij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here