Aandachtspunten bij het kopen van een computer

0
931
blog placeholder

Wanneer je besluit een PC te gaan kopen, dan moet je aan enkele zaken denken. Waarvoor ga je de computer gebruiken? Om te mailen, surfen en een brief op te stellen heb je vaak voldoende aan een standaard kant-en-klaar systeem. Zodra je meer prestaties verwacht, zoals ten behoeve van games en het gebruik van zware software, dan is het raadzaam om te zoeken naar een PC met hiervoor geschikte specificaties of om een systeem naar wens samen te laten stellen. Hier kun je meer lezen over een aantal aspecten die van belang zijn wanneer je van plan bent om een nieuwe PC te gaan kopen.

 

Keuze voor de desktop computer

De PC is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven en nagenoeg iedereen gebruikt zo nu en dan wel eens een computer. PC is de afkorting van Personal Computer en hiermee wordt zowel de desktop als de laptop bedoeld. Een laptop is een computer die ontwikkeld is om gemakkelijk mee te kunnen nemen, zodat je overal met je eigen computer, op schoot, kunt werken. Steeds meer mensen kopen echter ook een laptop voor thuis, omdat ze er dan thuis mee kunnen gaan zitten waar ze willen en omdat een laptop weinig plaats inneemt en gemakkelijk in een kast kan worden weg gezet. De meest gebruikt PC is echter nog steeds de desktop computer. De desktop computer is de variant die voornamelijk thuis of op vaste werkplekken op kantoren gebruikt worden. De computer bestaat uit een toren waarin zich de techniek bevindt, een monitor, keyboard, muis en meestal ook extra apparatuur zoals speakers en een webcam. De desktop computer zet je op een vaste plek neer, maar je moet er wel echt de ruimte voor hebben want een desktop met alles wat erbij hoort beslaat een heel bureau of werktafel. In de loop van de tijd is wel steeds meer aandacht aan het design van de desktop besteed, zodat er heel wat modellen zijn met een hoge designwaarde die gezien mogen worden. Wanneer de kabels mooi weggewerkt worden, dan misstaat een desktop zelfs niet in een hoekje van de woonkamer.

 

Samenstelling van een PC

Een computer bestaat uit de volgende onderdelen:

Een behuizing met een voeding.
Een moederbord, in feite is dit een printplaat, waarop verschillende onderdelen worden aangesloten.
Op dit moederbord zit onder andere een processor en werkgeheugen of ram geheugen. Deze twee onderdelen zijn voor een groot deel bepalend voor de kracht of snelheid van de computer. De processor kan men zien als het hart van de computer.
Een videokaart of een videochip welke op het moederbord zit. Voor het spelen van de laatste nieuwe computergames heeft u een goede videokaart nodig, maar als u de computer niet voor spellen gebruikt kunt u met een goedkope kaart of videochip ook goed uit de voeten.
Een geluidskaart of geluidschip op het moederbord.
Ook zit er meestal een dvd-rom drive in waarmee men zelf dvd’s kan branden en afspelen.

De specificaties van deze onderdelen bepalen bijvoorbeeld hoe snel de computer is en voor welke soort werkzaamheden deze met name geschikt is. Een PC is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en modellen. Er wordt wel gezegd dat als je een PC koopt, dat deze de dag erna al weer oud is, want zo snel vinden er veranderingen plaats op het gebied van de specificaties van computers.

 

Een standaard PC of een computer op maat?

De standaard PC die je kant-en-klaar in de winkels kunt kopen, beschikt vaak over programma’s die je niet gebruikt, maar mist bijvoorbeeld programma’s die je wel nodig hebt. Je kunt er dan voor kiezen om een PC op maat te laten maken. Dit houdt in dat de PC naar je eigen wensen wordt ontworpen en precies datgene aan hardware en software en verdere kenmerken bevat wat je ook gebruikt. Wanneer je overigens een PC gebruikt voor de gewone Officeprogramma’s, internet en verdere standaard toepassingen, dan volstaat een standaard computer prima.

 

Kopen van een PC

Voordat je een PC gaat kopen kun je het beste je wensen en eisen betreffende een PC op een rijtje zetten. Op basis hiervan komt een aantal computers in aanmerking en deze kun je dan met elkaar vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk via websites zoals kieskeurig. De volgende aandachtspunten zijn echter wel van belang:

Ben je een leek op het gebied van computers, dan is het aan te raden om een PC in een winkel te kopen waar men je uitvoerig kan informeren over de mogelijkheden en toepassingen. Ook voor vragen over het installeren van software en de keuze hierin, kan men je hier goed helpen.
Bent je wel thuis in de pc wereld en weet je precies wat je wilt, dan is het mogelijk een pc samen te stellen die precies aan je wensen voldoet. Op de websites van bijvoorbeeld Dell en Alternate kun je zelf je gewenste PC samenstellen. Dit systeem wordt voor je gebouwd en thuis bezorgd.
Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om een gebruikte computer te kopen, bijvoorbeeld via internet. Zorg er dan voor dat je het systeem werkend kan zien, zodat je niet een kat in de zak koopt, want garantie krijg je hierop niet.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here