Wat hebben handen met een griepvirus te maken?

0
1446

Varkensgriep, coronavirus of gewoon een simpel griepje, virussen proberen constant onze gezondheid aan te vallen. Als er weer een virus rondgaat wordt vaak geroepen dat je je handen goed moet wassen. Maar wat hebben handen met een griepvirus te maken?

Was je handen goed!

Handen wassen is een essentiële manier om ziektes te voorkomen. We raken de hele dag dingen aan met onze handen. Denk maar aan de dingen die je aanraakt als je met het openbaar vervoer reist, geld aanraakt, met dieren in contact komt of op andere openbare plekken bent. Je handen raken dus heel makkelijk besmet met een virus of bacterie. Volgens onderzoek wordt 80 % van de virussen via de handen doorgegeven.

Je zult waarschijnlijk de gewoonte hebben om na een toiletbezoekje je handen te wassen en vóór het bereiden van voedsel. Ook voor het eten gaan hebben veel mensen de gewoonte om hun handen te wassen, wat een heel belangrijk moment is. Al helemaal bij bepaald eten wat je met je handen moet aanraken, zoals bijvoorbeeld pizza. Maar dat zijn niet de enige momenten op de dag dat je je handen moet wassen. Als er een virus rondgaat is het verstandig om je handen met regelmaat te wassen.

Hoe was je je handen?

Even handen onder de kraan, zeep in je handpalm, afspoelen, klaar. Dat is hoe heel veel mensen hun handen wassen. Binnen een paar seconden drogen ze de handen alweer af. Maar als je je handen echt goed schoon wilt maken moet je alle hoekjes en kanten wassen. Allereerst sop je je handpalmen in en de binnenkant van je vingers. Vervolgens was je de rug van je hand, door met je ingesopte handpalm over de rug van je hand te wrijven. Maak op dat moment ook de plooien tussen je vingers schoon. Doe dit bij beide handen. Ook je vingertoppen en je nagels moeten aan de beurt komen, die kunnen heel makkelijk vuil met zich meedragen. En vergeet ook je duim niet.

Als je het goed doet, zal handenwassen ongeveer 20 seconden in beslag nemen. Als ze erg vies zijn kun je beter extra goed boenen, misschien wel 40 seconden. Na het wassen kun je je handen het beste afdrogen aan een schone handdoek of een papieren wegwerpdoekje.

Raak je neus en mond minder aan

Het is een gewoonte die je misschien nauwelijks door hebt: het aanraken van je neus en mond. Even een kriebel wegwrijven of plukken of friemelen aan je mond. Op het moment dat je erop gaat letten besef je waarschijnlijk dat je je mond heel regelmatig aanraakt. Maar elke keer dat je je mond of neus aanraakt, kun je de virussen of bacteriën rechtstreeks je lichaam binnenwerken. Dus beter kun je je mond en neus niet meer zo veel aanraken, of anders alleen met een papieren zakdoek of tissue.

Een goede gezondheid

Als je weet dat er een (gevaarlijk) virus rondgaat, is het dus extra verstandig om goed op te letten wat je met je handen doet. Om voor een goede gezondheid te zorgen zijn er ook andere dingen die je kunt doen, zoals het binnenkrijgen van voldoende vitamines.