Stoppen met roken? Dan komen deze tips vast en zeker van pas!

0
1724
stoppen met roken

In Nederland zijn behoorlijk wat mensen die roken. Een slechte gewoonte, want zoals iedereen weet is roken schadelijk voor de gezondheid. Ook al weet iedereen dit maar al te goed, het blijkt toch telkens weer lastig om van de sigaret af te blijven. Menig Nederlander begint na de jaarwisseling weer met het goede voornemen om nu dan toch echt te stoppen. De eerste paar weken gaat het goed, maar daarna wordt de sigaret toch al snel gemist. Hierdoor vervalt menigeen weer terug in oude gewoontes. Dit moet natuurlijk niet. Heb jij ook al meerdere pogingen ondernomen om te stoppen met roken, maar lukt het je keer op keer niet? Dan komen de onderstaande tips vast en zeker van pas.

1. Stel een streefdatum in

Er zijn mensen die ervoor kiezen om van de ene op de andere dag te stoppen met roken. Soms lukt dit, maar vaak werkt het averechts. De verleiding naar een sigaret blijft vaak aanwezig. Jouw lichaam mist de nicotine dan direct enorm. Heb ook al eens geprobeerd direct te stoppen met roken en was dat zonder succes? Dan is het verstandig om voor een andere aanpak te kiezen. Stel voor jezelf een datum in waarop jij uiterlijk gestopt wilt zijn met roken. Gelukt? Dan is het zaak om het aantal sigaretten dat jij per dag rookt langzaam af te bouwen. In het begin zal dit lastig zijn, maar dwing jezelf je er wel aan te houden. Wanneer jij het roken stap voor stap afbouwt, is de kans namelijk een stuk kleiner dat jij de sigaret straks gaat missen. De hoeveelheid nicotine die jouw lichaam binnenkrijgt wordt namelijk stukje bij beetje minder. Rond jouw streefdatum zal het lichaam de nicotine niet of nauwelijks meer missen.

2. Zet hulpmiddelen in

Sigaretten bevatten nicotine. Deze stof is één van de voornaamste oorzaken van de verslavende en verdovende werking van roken. Wanneer jij van de ene op de andere dag stopt, gaat je lichaam hierop reageren. Er komt immers geen nicotine meer binnen. Om nicotine binnen te krijgen, hoef jij echter geen sigaret op te steken. Er zijn tegenwoordig namelijk ook allerlei hulpmiddelen die jou helpen om te stoppen met roken. Neem bijvoorbeeld nicotinepleisters. Deze pleisters bevatten nicotine, waardoor het goedje nog wel in jouw lichaam terechtkomt. De concentratie is echter wel aanzienlijk lager dan bij het roken van een sigaret. Bovendien zijn deze pleisters een stuk minder schadelijk dan roken. Naast de pleisters kun je ook kauwgom of zuigtabletten met nicotine gebruiken. Deze helpen jou ook om het roken langzaam maar zeker af te bouwen. Je kunt ook bij de huisarts langs gaan voor speciale medicatie die jou kan helpen bij het stoppen met roken.

3. Ga op zoek naar steun

is er nog iemand in jouw directe omgeving waarvan jij weet dat hij/zij wil stoppen met roken? Richt je dan eens tot deze persoon. Bespreek jouw plan met hem/haar en overweeg om samen te stoppen met roken. Door samen met iemand de strijd met de sigaret aan te binden wordt het namelijk een stuk makkelijker om het vol te houden. Jullie kunnen elkaar steunen in zware tijden, bijvoorbeeld tijdens een feestje waar veel gerookt wordt. Is er niemand in jouw omgeving die rookt of wil stoppen met roken? Dan kun jij je ook nog tot een speciale coach richten. Deze kan jou voorbereiden op het stoppen met roken en zal je ook steunen in de strijd tegen de sigaret.

Kun je het toch niet laten? Stap over op een e-sigaret!

De wil om te stoppen met roken is er vaak wel, maar in de praktijk blijft het toch lastiger dan gedacht. Niet gek dus dat menig Nederlander snel weer aan de sigaret zit. Lukt het jou ook maar niet om er van af te blijven? Overweeg dan een e-sigaret aan te schaffen. Jij blijft zo iets houden om aan te zuigen, maar deze elektronische sigaretten zijn een stuk minder schadelijk dan de echte. Er komt overigens ook gewoon rook vrij wanneer jij zuigt aan een e-sigaret. Het mooie aan een elektronische sigaret is dat jij zelf bepaalt welke smaak je wilt en hoeveel nicotine erin zit. Bovendien ben jij natuurlijk een stuk goedkoper uit. Zo’n elektronische sigaret schaf jij eenmalig aan, voor een pakje sigaretten moet je telkens opnieuw betalen. Wil jij zo’n e-sigaret aanschaffen? Richt je dan eens tot een dampwinkel. In zo’n online winkel kun jij kiezen uit talloze elektronische sigaretten en vapes. Op deze manier lukt het jou mogelijk toch om de echte sigaretten links te laten liggen en dat is een stuk beter voor jouw gezondheid!