Hoeveel kost plastische chirurgie in België?

0
475
plastische chirurgie

Je denkt aan een grote of kleine ingreep, maar vraagt je af hoeveel je dat gaat kosten. Wordt het terugbetaald, kan je een lening aangaan of is het sparen gewezen? In dit artikel vind je een klein onderzoek naar de prijzen van de meest populaire behandelingen in België.

Plastische of cosmetische chirurgie?

Er is wel degelijk een verschil tussen plastische en cosmetische chirurgie, en dat is belangrijk omdat het een effect heeft op de prijs. Bij plastische chirurgie worden de vorm en de functie van het lichaam operatief gecreëerd of hersteld. Het doel van plastische chirurgie is dus niet altijd esthetisch. Aangeboren afwijkingen vallen hier bijvoorbeeld onder, maar ook later verkregen verschillen, gebreken of verminkingen worden hierbij onder handen genomen. Een deel van plastische chirurgie bestaat  aldus uit reconstructieve chirurgie. Denk bijvoorbeeld aan verminkte soldaten tijdens de oorlog die een oor krijgen opgenaaid. Uit dergelijke situaties is plastische chirurgie geboren. Maar denk ook aan plastische chirurgie na borstkanker.

Cosmetische chirurgie daarentegen wil de veroudering van het lichaam tegengaan. Een cosmetisch arts zal daarom ook niet per se chirurgisch handelen. Maar beide artsen werken wel met botox en fillers. 

Een aantal ingrepen

De exacte prijs van een ingreep hangt af van je noden en wensen. Daarvoor kan je best een deskundige raadplegen, maar het is sowieso aangeraden om altijd eerst met je arts te overleggen. Naar schatting echter, kan je voor kleine cosmetische ingrepen zoals permanente ontharingen, rekenen op een prijs tussen €100 en €500, afhankelijk van de zone waar je de ontharing wilt laten plaatsvinden. In dezelfde prijsklasse, maar een stapje verder in de cosmetische ingrepen, bevindt zich het gebruik van naalden. Denk bijvoorbeeld aan botox en rimpelvullers. 

De prijs bij ingrepen aan het gelaat, zoals de populaire facelift, hangt enorm af van wat je exact wil van de chirurg. Dit kan variëren tussen €3.400 en €7.500. Er is immers heel wat dat je kan laten veranderen aan je gezicht, afhankelijk van wat je precies wil.

Grotere ingrepen zoals een borstvergroting of liposuctie, kunnen €3.000 tot €6.450 kosten. Ook hier bestaan er heel wat ingrepen die meer, minder of ergens tussenin kunnen kosten zoals een tepelhofverkleining van bijvoorbeeld €1.800. 

Financiële hulpmiddelen 

Wat financiële hulpmiddelen betreft, geldt nogmaals dat terugbetaling afhangt van jouw noden en het verschil tussen plastische en cosmetische chirurgie. In sommige gevallen kan een gynaecoloog bijvoorbeeld zorgen dat een labiaplastie (schaamlipcorrectie) volledig wordt terugbetaald, omdat dit een reconstructieve ingreep is. Esthetische heelkunde daarentegen hoort niet bij reconstructieve chirurgie. Omdat duidelijke terugbetalingscriteria er niet altijd zijn, praat je dus best eerst met een arts.