Welke leningvormen zijn er?

0
1212
blog placeholder

Een lening is echt iets van deze tijd. Je kunt je kont niet keren of er wordt alweer een lening aangeboden. Je kunt tegenwoordig bijna ieder product kopen op afbetalingen.  Er zijn veel verschillende soorten leningen. Wat de eerste stap is, is informatie inwinnen. Zorg er altijd voor dat u goed gaat “shoppen”. Kijk op verschillende websites van de actuele rentes zijn en let ook vooral goed op de bekende kleine lettertjes. Je kan lekker gemaakt worden met een extreem lage rente. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat deze rente alleen het eerste jaar zo laag is. Wanneer je dan in het tweede jaar terugkomt zijn er misschien wel hele hoge rentes. Kijk ook goed welke soort lening past bij je ideeën. Wat wil je bekostigen en hoe lang heb je het geld nodig? Stel jezelf veel vragen. Maar de belangrijkste van alle vragen blijft: Heb ik het echt nodig? Want, zoals ook bij iedere reclame tegenwoordig gezegd moet worden, geld lenen kost geld.

Om een goed overzicht te krijgen zal ik verschillende soorten leningen even kort op een rijtje zetten.

 

Persoonlijke lening

Deze vorm van lenen wordt ook wel PL genoemd. Dit is een vorm van lenen die erg zeker is. Wanneer de lening afgesloten wordt zal het percentage van de rente, de looptijd en het bedrag vastgezet worden. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en hoe lang je welk bedrag moet afbetalen. Daarom is deze vorm zo zeker.

Doorlopend krediet.

Deze lening wordt ook wel DK genoemd. Hierbij wordt er een maximum bedrag afgesproken met de kredietverstrekker. Het geld wordt opgenomen bij de bank. Over als het opgenomen saldo moet wel rente worden betaald. Wanneer je een deel van lening hebt afbetaald kun je dit gedeelte ook weer opnemen. Je hebt wel altijd je maximale bedrag. Deze vorm is dan ook erg flexibel.

 

Hypotheek

Naast de persoonlijke lening is de hypotheek ook een erg bekende vorm van lenen. Hierbij stel je een onroerend goed als garant voor de band. Dit kan natuurlijk een huis zijn maar ook een stuk grond. Deze lening heeft wel een paar eisen. Je moet minimaal 18 jaar zijn met een Nederlands paspoort en een vast inkomen. Een uitkering van de sociale dienst wordt hierbij niet meegerekend. Aan de hand van dit inkomen kan berekend worden hoeveel geld je maximaal mag lenen. Er zijn veel verschillende soorten hypotheken, juist omdat het risico voor de bank laag is (door het huis of het stuk grond) zullen de percentages ook lager zijn. Klik voor meer informatie.

 

WOZ-krediet

Dit is een vorm die alleen beschikbaar wordt gesteld voor mensen met een eigen huis. De WOZ waarde op een huis wordt door de overheid gewaardeerd. Deze waarde bepaald de maximale lening. Er hoeft geen taxatie verricht te worden en er komt ook geen notaris aan te pas. De rente die hierbij hoor is vaak erg scherp.

 

Huurkoop

Hierbij begin je eigenlijk met huren. Je betaald net zo lang huur totdat je het totale bedrag hebt betaald. Het product, of huis van wordt dan van u. Het is pas echt van u wanneer u de laatste cent betaald heeft. Tot die tijd is de kredietverstrekker de eigenaar.

 

Credit Card krediet

Als je dit vrij vertaald naar het Nederlands staat er krediet kaart. Deze vorm is over komen waaien vanuit Amerika. Wanneer de kaart gebruikt wordt ontstaat er automatisch een krediet. Daarna kunt u zelf kiezen of het saldo in termijnen wordt terugbetaald of in één keer. U kunt instellen dat u standaard bijvoorbeeld maximaal 100 euro per maand terugstort wanneer er krediet open staat.

 

Autolening

Dit is eigenlijk een soort persoonlijke lening alleen dan is het onderpand de auto. Het rente percentage is dan ook lager dan bij de persoonlijke lening. Bij reclames voor auto’s wordt dit vaak aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here