Geld lenen voor vakantie. Verstandig?

0
1540
blog placeholder

Eerst geld lenen, dan sparen

Geld lenen hoort onlosmakelijk bij het leven van de hedendaagse consument. Voor velen is consumeren pas mogelijk als zij een lening opnemen. Terwijl de oudere generatie altijd eerst gespaard heeft om vervolgens bescheiden wensen te vervullen, is het nu gebruikelijk om eerst de wensen te vervullen; Gespaard wordt er later of helemaal niét. Het geld dat eventueel opzij gelegd zou kunnen worden, moet immers worden gebruikt om afbetalingstermijnen te voldoen.

Online geld lenen

Banken en kredietinstellingen varen wel bij dit gewijzigde consumentengedrag en voeren een verwoede strijd voor het werven van nieuwe klanten. Krediet wordt op allerhande manieren aanlokkelijk gemaakt en via internet is het voor veel consumenten zelfs mogelijk om online geld te lenen zonder een persoonlijk gesprek bij de bank. Ook dát heeft de drempel nog eens duidelijk verlaagd voor het aangaan een lening. Een complete branche leeft ervan dat verbruikers, lees consumenten, consumeren en met krediet op hun toekomstige inkomen speculeren.

Wanneer is geld lenen zinvol?

In principe is tegen geld lenen niets in te brengen mits dat zinvol ingezet wordt. Men kan zich alleen afvragen waar de onzinnigheid van een krediet begint, een vraag die zich niet gemakkelijk laat beantwoorden.

Een consumptief krediet is in ieder geval niet zinloos wanneer het wordt opgenomen zonder dat het de kredietnemer geld kost voor rente en behandelkosten. Zonder meer zinvol is bijvoorbeeld een lening als de consument weliswaar beschikt over de nodige kontanten om zijn consumentenwens te vervullen, maar in plaats daarvan ervoor kiest om zijn geld op een goed renderende spaarrekening te laten staan.

Maar men kan zijn twijfels hebben over het nut van leningen die bestemd zijn voor vakanties of voor cosmetische ingrepen. Een lening voor een auto daarentegen kan heel handig zijn als die de kredietnemer in staat stelt om een beter betaalde baan aan te nemen of als de auto de fundamentele voorwaarde voor het vervullen een bepaalde activiteit is.

Geld lenen voor vakantie

Met name bij een vakantiekrediet moet men de nodige voorzichtigheid in acht nemen. In het algemeen wordt het krediet voor een vakantie niet binnen 12 maanden afgelost, maar wordt dat overeengekomen voor een looptijd van 36 maanden of langer.

Wat dit betekent, kan iedereen met enige schoolopleiding zelf uitrekenen. De vakantie van vorig jaar is nog niet afgelost of de volgende vakantie staat al weer voor de deur. Wie er niet in slaagt om te sparen voor de mooiste weken van het jaar, zal daar maar kort plezier aan beleven.

Terwijl men aan een gefinancierde auto of elektrische apparaten tijdens de periode van terugbetaling nog plezier beleeft, is de herinnering aan de vakantie allang vervaagd, terwijl er toch nog elke maand moet worden terugbetaald. Vakantie moet daarom in beginsel alleen met spaargeld worden gefinancierd.

Studielening waardevolle investering

Mensen die vertrouwd zijn met financiële zaken, die weten wat het betekent om een lening met rente terug te betalen en kunnen berekenen wat het kost om geld te lenen, gaan naar ervaring zorgvuldiger om bij het aangaan van leningen. Zo kan bijvoorbeeld een studielening waarmee iemand zijn studie medicijnen financiert, een waardevolle investering in de toekomst zijn, maar een krediet voor aanschaf van de nieuwste flatscreen-tv daarentegen erg onzinnig, zélfs indien het geleende bedrag niet zo groot is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here