Daag je zelf uit met een budget

0
268

Misschien heb je er zelf nog geen last van, maar voor sommige mensen is het de harde realiteit. Zij moeten zien te leven met een beperkt budget. Dit kan iedereen overkomen, dus ook jou. Daarom is het een goed idee om de gebeurtenissen een stap voor te blijven. Dat kan je bijvoorbeeld doen door jezelf uit te dagen en op een budget te gaan leven. Er zijn talloze van dit soort challenges online te vinden. Al kan je er natuurlijk ook één voor jezelf bedenken. Het grote voordeel hiervan is dat je er behoorlijk veel van kan leren.

Wat ga je doen?

Simpel gezegd ga je leren besparen. Je gaat namelijk zorgen dat je al je zaken gedaan krijgt, zonder daarbij een bepaald budget te overschrijden. Je moet dus zorgen dat je slim met je inkomsten en uitgaven omgaat om op die manier te zorgen dat je binnen de kaders die je voor jezelf gesteld hebt kan blijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat je op zoek gaat naar koopjes. Al kan het ook betekenen dat je bepaalde aankopen simpelweg niet kan doen. Op die manier leer je dus omgaan met minder inkomsten. De drempel moet dus ook altijd lager dan je netto inkomen liggen.

Een doel voor jezelf

Het is verleidelijk om de kantjes ervan af te lopen en toch het geld dat je beschikbaar hebt hier en daar te gebruiken. Daarom is het belangrijk om een doel aan de uitdaging te koppelen. Over 3 of 6 maanden moet jouw spaarsaldo met een bepaald bedrag gegroeid zijn. Dat deel je dan door evenredige delen aan de hand van het aantal maanden. Vervolgens begin je iedere maand met het opzij zetten van dat bedrag. Daardoor heb je dus voor jezelf gecreëerd dat er niet meer geld beschikbaar is dan het gestelde budget.

Een twist in het plot

Je kan ook een twist in het plot verzorgen. Wat je namelijk wel onderdeel van de challenge kan maken, is hoe je het budget op andere manieren toch kan opkrikken. Bijvoorbeeld door je huidige spullen eens onder de loep te nemen en te bekijken of er dingen tussen zitten die je wel zou kunnen verkopen op een verkoopapp. Wanneer je het op deze manier aanpakt, kan jij wat meer verdienen, maar zorg je ook voor een tweede leven voor allerlei spullen. Dit helpt je ook om nog bewuster te worden van je aankopen.

Lessen voor de toekomst

Door jezelf uit te dagen kan je ook lessen voor de toekomst leren. Is jouw uitgavepatroon wel echt nodig? Hoe kan je zorgen dat je meer uit minder haalt? Wat moet je doen om lang te overleven wanneer je financiële middelen maar beperkt zijn? Wanneer je al dit soort dingen leert en je komt een keer in een lastige situatie terecht, bijvoorbeeld omdat je jouw baan kwijtraakt, dan kan je toch zorgen dat je een heel eind kan komen. Overigens mag best gezegd worden dat het natuurlijk ook gewoon leuk kan zijn om jezelf uit te dagen.