Geen voedsel meer verspillen met deze apps

0
1765
Geen voedsel meer verspillen met deze apps

Zonder dat we het merken verspillen we te veel voedsel in Nederland. Per huishouden verdwijnt er 34 kilo in de prullenbak. Dat kan anders vinden ondernemers en overheid. Daarom hebben zetten wereldverbeteraars apps in om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een lekkere restaurantmaaltijd met flinke korting kopen of zien welke producten in de supermarkt bijna tegen de verloopdatum aan zitten en met korting worden verkocht. Er zijn ook apps die je helpen bij het veranderen van je koop- en eetgedrag waardoor je minder gaat verspillen. Een overzicht.

Too good to go

Ondernemers, supermarkten en restaurants bij jou in de buurt bieden via de app Too good to go kwaliteitsvoedsel aan dat niet meer verkocht kan worden, maar nog helemaal in orde is en prima gegeten kan worden. Er zijn bijvoorbeeld hotels die overgebleven lekkernijen van het ontbijt aanbieden. Dan kun je bijvoorbeeld een lekker ontbijtje ophalen met een croissantje, eitje, sapje en broodje. Via de app kun je zien wat ondernemers en supermarkten in de buurt in de aanbieding hebben en de ‘Magic Box’ gaan afhalen met lekker voedsel dat anders in de vuilnisbak zou belanden.

Foodbattle app

Als je inzicht wilt krijgen in hoe veel eten je nou eigenlijk echt weggooit, is de app Foodbattle ideaal. Via de app kun je een dagboek bijhouden van wat er in de prullenbak belandt. Je krijgt tips om het anders aan te pakken en voedselverspilling te voorkomen. Daarmee spaar je het milieu en houd je nog geld over ook. Je kunt de app zowel alleen gebruiken als met een groep vrienden. Mensen die meedoen, verspillen doorgaans na drie weken 20 procent minder.

Nofoodwasted

Ook de app Nofoodwasted gaat voedselverspilling tegen. Restaurants, supermarkten en ondernemers bieden voedsel en producten aan die over zijn of tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Met een beetje speurwerk kun je in een supermarkt bij jou in de buurt producten met korting kopen die nog wel een aantal dagen goed zijn, of bij een restaurant een luxe maaltijd ophalen tegen een kleine prijs. Als je een maaltijd afhaalt, doneert het betreffende restaurant tien cent aan de voedselbank. Zo werk je dus mee aan het verminderen van voedselverspilling en je doet iets goeds voor je medemens.

De Verspillingsvrije coach

Als je ook minder weg wil gooien, is de app Verspillingsvrije coach een handig hulpmiddel. Deze app daagt je uit om een week bij te houden wat je precies weggooit en je krijgt tips om voedselverspilling te voorkomen. Je krijgt bijvoorbeeld recepten voor resten en tips om in beter passende porties te koken. Deze app is van Milieu Centraal. Op de website staan ook veel handige tips en trucs om milieubewust te eten. Het is bijvoorbeeld handig om porties precies af te meten en resten van maaltijden kun je makkelijk nog twee dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje.