Kaunas Zoo – de dierentuin van Kaunas

0
1394
blog placeholder

De Litouwse nationale dierentuin in Kaunas (Kaunas Zoo) viert de zomer-opening op 10 mei. De jaarlijkse viering van de opening van het seizoen is een goede traditie en is vooral populair bij kinderen, waarbij ze kunnen dansen, zingen, tekenen, schilderen en quizzen kunnen spelen. In 2009 bestond de viering uit levendige optredens van jonge kinderen, die verschillende beloningen kregen voor hun deelname. De tekeningen van de jonge kunstenaars werden tentoongesteld, zowel voor bezoekers als voor nieuwsgierige dieren in de buurt van de kooien en verblijven.

De Kaunas Eerste Muziek School stuurde haar koperen orkest, terwijl de motorclub “Vilkai” (De Wolven) hun motorfietsen tentoon stelden in de buurt van het paviljoen met de wolven.
Kaunas Zoo viert haar 71e verjaardag op 28 juni 2009. De dierentuin werd opgericht in 1938, als een initiatief van een beroemde Litouwse professor in de zoölogie, Tadas Ivanauskas. De professor was ook de oprichter van het Zoölogisch Museum in 1918, de Botanische Tuinen van Kaunas in 1923 en het Zuvintas Reservaat in 1937, in aanvulling op de publicatie van 37 boeken en hij was een mede-oprichter van de Vytautas Magnus Universiteit.

De dierentuin had slechts 40 dieren bij de opening in 1938 – deze dieren waren ofwel persoonlijk eigendom van Ivanauskas of waren giften van andere dierentuinen. Binnen een jaar was het aantal gegroeid tot 150 en momenteel is de dierentuin het thuis voor meer dan 2.800 dieren. Het is nu een middelgrote dierentuin, volgens de Europese normen voor dierentuinen.

Er leven momenteel zes klassen van dieren in de dierentuin – 17 soorten insecten, 58 soorten vissen, vier soorten amfibieën, 35 soorten reptielen, 73 soorten vogels en 85 soorten zoogdieren, hoewel de specifieke aantal constant veranderen.

Er zijn giraffen, zebra’s, krokodillen, tijgers, leeuwen, beren, apen en vele andere dieren welke geliefd zijn bij kinderen en volwassenen. De dieren kunnen gemakkelijk worden gezien omdat de meeste van hen nogal nieuwsgierig naar de hekken komen en terug staren naar de gezichten van de bezoekers.
Helaas zijn veel kooien zijn niet in de beste staat – als gevolg van een aanhoudend gebrek aan financiering heeft de dierentuin behoefte aan grootschalige renovaties.

De financiering van de dierentuin is altijd veel beperkter geweest dan van bijvoorbeeld die van Riga of zelfs van veel niet-EU-dierentuinen. In 2001 waren de middelen die werden toegewezen voor bouw en de renovatie bijna nul en de dierentuin kan nauwelijks rondkomen van haar inkomsten uit de schaarse kaartverkoop.
In 2007 werden plannen voor de verbetering van de levensomstandigheden van de dieren in de ijskast gezet toen het ministerie van Economische Zaken het renovatie-project van de dierentuin op een reservelijst plaatste en er geen EU-middelen werden toegewezen.
Niettemin heeft de dierentuin veel potentie – in de eerste plaats heeft het het geluk van gunstige geografische omstandigheden: het perceel land van bijna 16 hectare omvat een natuurlijke beek, steile heuvels, een oud eikenbos en vlak land – dus veel dieren kunnen zich thuis voelen in een gebied dat vergelijkbaar is met hun natuurlijke habitat.

Bovendien heeft de dierentuin toegewijd personeel dat zeer gespecialiseerd is in het verzorgen van de dieren en het onderwijzen van bezoekers over de wetenschap van de zoölogie. De dierentuin heeft een speciale dieren school voor kinderen en biedt plaats voor diverse vieringen. Het heeft ook grote speeltuinen voor kinderen – inclusief glijbanen, schommels, kleine huizen, een luchtkasteel, pony rijden, en nog veel meer.
De dierentuin neemt deel aan educatieve en natuur behoud programma’s en is sinds haar oprichting een lid van de Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria.