Bedreigde dieren in het amazonewoud

0
20

Geelvleugel ara

De geelvleugel ara is één van de vele met uitsterven bedreigde vogels uit het amazonewoud. Hij leeft verspreidt in het volledige amazonewoud, maar omdat zijn biotoop (leefomgeving) wordt vernietigd om er landbouwgrond van te maken zijn er niet veel exemplaren over. Deze vogel heeft zeer mooie veren, meestal  is hij overwegend rood, met een vleugje blauw en een gele vlek op elke vleugel. Door zijn mooi kleuren wordt deze ara wordt nu vooral gekweekt om te verkopen als kooivogel.  

Rode brulaap

Deze aap geeft zijn naam te danken aan zijn roodbruine vacht, en natuurlijk aan het feit dat hij een zeer luide brul geeft. De rode brulaap eet voornamelijk bladeren, maar ook nootjes of kleine diertjes. Ze leven in groepen van 10 tot 20 apen. In elke groep is ook één dominant mannetje. Je vindt ze vooral in de boomtoppen, en daarom worden ook deze dieren bedreigd door de ontbossing.

Reuzenotter

De reuzenotter geeft zijn naam te danken aan zijn afmetingen, hij wordt namelijk 1,5 tot 1,8m lang.
Ze zijn te vinden aan de oevers van de amazonerivier in groepjes van 4 tot 10 dieren, die meestal bestaan uit een koppeltje en de kinderen van hun laatste en voorlaatste worp. Hij wordt niet alleen bedreigd door mensen die op hem jagen voor zijn prachtige vacht (fluweelbruine kleur) maar ook door de vernietiging van zijn leefgebied door bijvoorbeeld het plaatsen van stuwdammen in de amazone.

Boto of roze dolfijn

De roze dolfijn heeft een zeer kenmerkend kleur, namelijk… roze. Hij is één van de enig zoetwaterdolfijnen ter wereld en komt enkel voor in rivieren met voldoende voedsel. Deze dolfijn eet vissen zoals katvissen en piranha’s.  momenteel zijn er niet veel exemplaren meer over (vermoedelijk een paar 10.000den).

Tapir

De tapir is een planteneter die zo’n 300kg kan wegen. Hij heeft een korte slurfachtige neus waarmee hij voedsel naar zijn mond brengt. De tapir heeft een bruingekleurde vacht. Je vindt ze nooit in groep, ze staan namelijk volledig op zichzelf. Enkel om te paren zoeken ze contact met een soortgenoot van het ander geslacht.

Poema

Een van de bekendste katachtige, ook wel de bergleeuw genoemd. Deze dieren zijn zeer sterk en krachtig gebouwd. Ze worden ongeveer anderhalve meter lang en ruim een halve meter hoog.
Ze hebben een zeer mooie roodbruine vacht, en lange achterpoten. Deze lange achterpoten stellen hen in staat reusachtige sprongen te maken. Ze eten kleine insecten, maar ook grote hoefdieren.
Ook zij worden bedreigt door de ontbossing.

Zoals jullie zien worden er zeer veel dieren bedreigd door ontbossing en meer. Ik zou hier nog een tijdje over kunnen doorgaan, maar dat is voor later. Ik dank jullie voor het lezen van mijn artikel en ik hoop dat jullie ervan genoten hebben.