Eigen meubels maken? Dit heb je nodig!

0
3769
zelf meubels maken

Heb jij net een nieuwe woning gekocht? Dan is het de hoogste tijd om na te denken over hoe jij de boel in gaat richten. De kans is groot dat jij eerst naar een meubelboulevard trekt om te kijken of hier iets moois te vinden is voor in jouw huis. Dit zit er dik in, maar het wordt wel een duur grapje. Meubels zijn namelijk niet goedkoop. Het is zeker een investering wanneer jij meubilair voor een complete  woning moet kopen. Heb je niet al te veel te besteden? En ben je daarnaast betrekkelijk handig? Dan kun je  overwegen om zelf een aantal meubels te maken. Dit kost je natuurlijk wat tijd, maar je bespaart ook veel, heel veel, geld. Heb je nog nooit eerder zelf meubels gemaakt? Dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat je hier allemaal voor moet hebben. Daarom vertellen wij jou hieronder wat je allemaal nodig hebt voor het maken van jouw eigen meubels!

Een idee

Voordat jij begint met het maken van een meubelstuk, is het natuurlijk altijd verstandig om eerst een ontwerp te hebben. Veel mensen hebben het ontwerp in hun hoofd en laten het hierbij. Wij raden je echter aan om het ontwerp dat jij in je hoofd hebt uit te werken. Dit kan op papier, maar ook digitaal. Zorg dat je ook altijd weet welke afmetingen het meubelstuk moet hebben. Hier kun je natuurlijk pas invulling aan geven wanneer jij weet waar het meubel moet komen. Belangrijk is dat je ook altijd de afmetingen van de ruimte waar het meubelstuk moet komen, goed in kaart hebt. Op deze manier voorkom je namelijk dat het meubel straks veel te groot of veel te klein is.

Het juiste materiaal

Ga jij zelf een meubelstuk maken? Dan is de kans groot dat je voor hout als materiaal kiest. Dit is namelijk een gangbaar materiaal om meubels mee te maken. Er zijn echter verschillende soorten hout om meubels mee te maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor multiplex. Dit is stevig materiaal dat vaak gebruikt wordt voor het maken van een stevige basis van meubelstukken. Daarbij komt dat het een betrekkelijk goedkoop materiaal is. Met multiplex kun jij dus voor betrekkelijk weinig geld jouw eigen meubel in elkaar zetten. Wil jij nog wat extra stevigheid toevoegen aan het meubelstuk? Dan kun je ervoor kiezen om multiplex te combineren met houten balken. Deze balken kun je bijvoorbeeld gebruiken als poten of als framewerk. Hierdoor weet je zeker dat jouw meubelstuk straks stevig op de grond staat. Weet jij inmiddels welke houtsoort je wilt gebruiken? Dan doe je er goed aan met de afmetingen van het meubelstuk naar de bouwmarkt te gaan. Hier kunnen ze jou namelijk van deze houtsoort voorzien. Je kunt grote platen kopen, maar het is ook mogelijk om het hout op maat te laten zagen. Het op maat zagen van hout heeft als voordeel dat jij straks alleen de verschillende houten onderdelen alleen nog maar aan elkaar hoeft te bevestigen.

Gereedschap

Heb je het hout inmiddels in huis? Dan kun je voorzichtig beginnen met het in elkaar zetten van het meubelstuk. Althans, wanneer jij over de benodigde gereedschappen beschikt. Voor het in elkaar zetten van jouw eigen meubels moet je over behoorlijk wat gereedschap beschikken. Moet je het hout zelf nog op maat zagen? Dan is een decoupeerzaag onmisbaar. Met zo’n zaag is het namelijk een fluitje van een cent om het hout op maat te zagen. Teken de boel altijd eerst met potlood af op het hout, zodat je precies weet hoeveel hout je moet zagen. Ga je werken met een decoupeerzaag? Zorg er dan ook altijd voor dat je een aantal extra zaagjes in huis hebt, want het zaagje krijgt namelijk heel wat te verduren door de trillingen. Een tweede gereedschapsstuk dat onmisbaar is, is de accuboormachine. Het is namelijk geen doen om multiplex met behulp van een schroevendraaier aan elkaar te bevestigen. Met een accuboormachine hoef jij namelijk nauwelijks moeite te doen om de schroeven in het hout te draaien. Koop ook een flinke bak schroeven, zeker wanneer je een groot meubelstuk in elkaar gaat zetten. En daarnaast is het natuurlijk handig om voor een opgeladen accu te zorgen voor je aan de klus begint. Met een lege accu kun jij jouw meubelstuk namelijk niet in elkaar zetten.

De afwerking

Heb jij jouw meubelstuk inmiddels in elkaar gezet? Dan wordt het de hoogste tijd om deze af te werken. Zorg er eerst voor dat jij het meubel goed opschuurt. Hierdoor voorkom je dat er straks splinters en oneffenheden in het meubilair zitten. Je kunt schuren met schuurpapier, maar dit neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Wij raden je daarom aan een schuurapparaat te gebruiken. Neem de tijd voor het schuren, want alleen dan ziet jouw meubelstuk er straks gelikt uit. Is het schuren klaar? Dan kun je het meubel voorzien van een laag verf. Begin altijd met een laag grondverf alvorens je de kleur aanbrengt. Zit de verf inmiddels op het meubelstuk? Dan is het voor de finishing touch aan te raden het hout te behandelen met lak of beits. De glanzende laag die jij hiermee aanbrengt zorgt ervoor dat jouw meubelstuk echt helemaal af is!