De tuin in het voorjaar

0
1418
blog placeholder

 

Het is leuk om nieuwe ideeën op te doen om de tuin weer helemaal in de sfeer te brengen die je prettig vindt. Toch laten veel mensen zich leiden door wat de winkels voorschotelen. Alleen maak je het veel meer je eigen plekje als je al die voorbeelden combineert en daar een uniek plaatje van maakt. Hoe werkt dat?

 

Plannetje

Planmatig werken is zo belangrijk, want anders verzamel je van alles en mogelijk zelfs spullen die je niet kunt plaatsen of kunt combineren. Maak een soort checklist en loop deze door om alles in beeld te hebben en je dus niet hoeft te bedenken of je niets vergeten bent. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je niet te vroeg plant – wacht tot mei – en snoeien van bomen is – als de sapstroom op gang is gekomen – funest. Voorzichtigheid is hier geboden.

Denk aan het volgende v.w.b. het groen:

·         Moet er gesnoeid worden en zo ja, wat moet er gesnoeid worden?

·         Wil je ook nog wat bestaande plantjes verzetten?

·         Heb je dat in je tuin wat je er in wilt of moet er wat bij, denk aan kleuren en grootte?

 

Denk aan het volgende v.w.b. de verdere aankleding:

·         Hoe is het licht in de tuin, lampjes erbij, lampjes verhangen?

·         Heb je een eyecatcher in de tuin of moet die er komen? (beeld, spiegel, aparte plant in bak, tuinschilderij etc.)

·         Moet je nog wat reinigen in de tuin, denk aan de vloer, tuinset, spiegels etc.?

·         Mis je iets in je tuin wat je toe wilt voegen, denk aan een loungeset, een kachel of een buitenkeuken?

 

Als je de lijst afwerkt krijg je in beeld wat er nog moet gebeuren en kan je volgtijdelijk een lijst maken. Je hoeft er niet altijd je spaarzame vrije weekend aan te spenderen, ook in verloren uurtjes kan je e.e.a. doen. Bovendien kan je nu ook een financieel plan maken. Wat gaat het kosten, wil en moet je de kosten verdelen of niet? Dat is voor iedereen anders, maar als je het gefaseerd opbouwt kan het zeker zo mooi worden.

 

Kan het allemaal wel?

Behalve wat je wilt realiseren, gaat het er ook om of dit allemaal wel haalbaar is in je tuin. Afmetingen leveren nu eenmaal ook beperkingen op. Maak dus altijd een tekening op schaal, om zo het juiste beeld te behouden van de tuin, het balkon of dakterras.

Op deze wijze, als je alles in kleur (gewenst) intekent, is het ook mogelijk om te bekijken welke kleuren waar bij elkaar gepast kunnen worden, om zo tot een fraai geheel te komen.

Niet de losse elementen maar de samenhang van datgene wat je in de tuin gaat doen, maakt een tuin een geheel.