Maximaal resultaat uit korte workouts halen

0
380

Het is bekend dat het goed is om zo’n dertig minuten te bewegen. Al kan je ook met intensief sporten al met 75 minuten per week heel veel bereiken. Dat maakt het dus ook interessant om eens te bekijken hoe je het maximale uit korte workouts kunt halen. Dit zijn trainingen die misschien maar zo’n tien minuten in beslag nemen, maar wel heel veel voor je gezondheid en fitheid kunnen betekenen. Het is dus slim om te bekijken hoe je dit aanpakt en wat het met je doet.

Intensiteit verhogen

Wat vooral belangrijk is als je met de korte workouts aan de slag gaat, is dat de intensiteit zo hoog als mogelijk is. Dat betekent dat je er vol tegenaan moet gaan. Je hebt bijvoorbeeld veel aan workouts waarin je dertig seconden vol ertegenaan gaat met een oefening om vervolgens zo’n vijftien seconden op adem te kunnen komen. Dit kan je natuurlijk ook maar voor een korte periode volhouden. Een uur lang dit tempo aanhouden is niet mogelijk. Daarom is het juist ook zaak om die tien tot vijftien halve minuten die je hebt maximaal te benutten.

Een goede warming up doen

Het is wel van belang om goed te begrijpen hoe de korte workout in elkaar zit. Het begint met een warming up. Die tel je eigenlijk ook niet bij de workout. Een warming up bestaat uit wat rekken en strekken van de spieren en het doen van wat lichte oefeningen zodat je bloed goed gaat stromen en het lichaam ook echt wat warmer wordt. Daarmee voorkom je blessures en zorg je dat je daadwerkelijk ook de intensiteit van de training die je hierna gaat doen aankan. Een goede opwarmronde is heel belangrijk bij dit soort trainingen.

Alle delen van het lichaam

Wanneer je de intense training gaat doen, is het zaak om alle lichaamsdelen aan te pakken. Dat kan je doen door veel compound oefeningen te doen, zoals deze genoemd worden. Denk aan een squat, een push-up en een pull-up. Die heb je nodig om zoveel spieren als mogelijk aan te spreken tijdens de oefening. Je doet er goed aan om er bijvoorbeeld vier te kiezen. Deze doe je dan achter elkaar. Dit doe je dan vervolgens weer drie of vier rondes. Op die manier heb je het hart en de longen aan het werk gezet en heb je ook zoveel spieren als mogelijk geactiveerd.

Onderdeel van het geheel

Het is niet aan te raden om al je trainingen te vervangen door deze korte variant. Het is echter wel zo dat het een goede aanvulling kan zijn op datgene wat je al doet. Het is fijn om een training achter de hand te hebben op drukke dagen. Zo kan je in ongeveer een kwartier toch doen wat je moet doen en is het dus geen volledig verloren dag. Dat neemt niet weg dat het goed is om ook de trainingen waar je wat meer de tijd voor neemt te blijven doen. Zo zorg je voor balans.