Het zaalseizoen: ben jij er klaar voor?

0
932
meisje aan het hockey'en

Het zaalhockey seizoen staat weer voor de deur, en na het afgelaste seizoen van vorig jaar kijken we daar meer dan ooit naar uit! Maar wat heb je nou nodig om écht goed voor de dag te komen? Je wilt natuurlijk goed voorbereid ten zaal komen, maar hoe doe je dat? Met de juiste spullen, natuurlijk. Je hebt een aantal andere spullen nodig in de zaal dan op het veld, dus wij hebben even een checklistje voor je gemaakt.

Tip: bekijk nu vast of alles nog wel past. In die twee jaar kan je maat best wat veranderd zijn, en daar wil je niet op de dag van je eerste training achter komen!

Sticks

Een zaalstick is heel anders dan een veldstick, ook al lijkt dat op het eerste oog misschien niet zo. Een zaalstick is dunner, lichter en bevat over het algemeen een stuk minder carbon. De meeste zaalsticks zijn zelfs helemaal van hout gemaakt met alleen een beschermlaagje van glasfiber. Hierdoor kan je minder hard slaan, maar vooral heel goed pushen en heb je veel controle over de bal. Dit is handig, want in de zaal wordt vooral gebruik gemaakt van de push en is controle over de bal zeer belangrijk. Dankzij het lichte gewicht en het dunnere formaat kan je hem ook sneller bewegen. Door het kleinere veld en het gebruik van de balken kan het spel veel sneller gaan en is het dus van belang dat je je stick goed kan bewegen.

Schoenen

Zaalhockey speel je, zoals de naam al verraad, in de zaal. Dit betekent dat er restricties zijn aan wat voor soort schoenen je aan mag. Je buiten hockeyschoenen zijn in de zaal verboden en ook zwarte zolen zijn over het algemeen niet welkom. Schone, zaalhockeyschoenen zijn dus van belang om goed te kunnen zaalhockeyen. Sommige merken hebben zelfs voor de kleinste hockeyers schoenen met klittenband, zodat ze hun schoenen zelf gemakkelijk aan en uit kunnen doen als ze de zaal inkomen.

Bescherming

Heb jij je bitje of je handschoen in je tas laten zitten nadat je voor het laatst in de zaal hebt gespeeld, bijna twee jaar geleden? Dan zou het nu wel eens goed kunnen dat die niet heel fijn meer zijn om te gebruiken. Naast je normale veld bescherming, zoals een bitje en scheenbeschermers, is het in de zaal fijn om een handschoen aan je linkerhand te dragen. Je zit bij zaalhockey een stuk dichter bij de grond en heb je dus veel meer kans dat de bal op je hand komt. Daarom is het dragen van een handschoen is bij veel clubs zelfs al verplicht.

Tassen

Waar je op het veld vaak nog wel wegkomt om alleen je stick in je hand mee te nemen, moet je in de zaal veel meer spullen meenemen. Naast je zaalschoenen moet je misschien ook wel extra kleding meenemen omdat je van de kou naar een lekker warme zaal gaat, genoeg water en natuurlijk je beschermingsmaterialen als een je handschoen en scheenbeschermers. Om dit allemaal handig bij elkaar te bewaren onderweg naar de zaal, maar ook in de drukke zaal zelf, is een goede hockeytas erg handig. Hier kan je natuurlijk je gewone buiten tas voor gebruiken, maar het belangrijkste is dat er voldoende ruimte is voor al je extra spullen.